Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Antidepressiva kan skada spermier

Nyheter | 26/09/2008 11:12

En ny studie visar att spermiernas DNA-massa skadas om man tar antidepressiva.

Den nya studien visar att kvalitén på spermierna försämras om man tar antidepressiva innehållande substansen paroxetin. Det är den andra studien i ordningen där man studerat spermiers kvalité. Enligt forskarna finns det anledning till oro då en DNA-massan i spermierna skadas och därför påverka fertiliteten.

– Det krävs mer omfattande forskning för att kunna fastställa konsekvenserna av den här typen av psykofarmaka, hävdar Professor Allan Pacey vid Universitet i Sheffield.

I den aktuella studien ingick bara 35 personer, skriver BBC. Det kan därför vara svårt att dra allför hårda slutsatser av forskningsresultaten.

– Det är oroande om människor slutar ta sina antidepressiva på grund av den här studien, menar Marjorie Wallace, från Välgörenhetsorganisationen för mental hälsa.

– De flesta läkemedel för med sig biverkningar, antidepressiva läkemedel är inte annorlunda, säger Doktor Andrew McCulloch vid Mental Health Foundation (Stiftelsen för mental hälsa).

Tillverkaren GlaxoSmithKline säger att de ska ta del av resultaten och se över effekterna.

Skrivet av: