Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kanada lägger fram stimulanspaket

Nyheter | 28/01/2009 06:00

Budgetförslaget handlar om att vinna eller försvinna för minoritetsregeringen.

Kanadas regering presenterade på tisdagen ett stimulanspaket på 40 miljarder kanadensiska dollar (cirka 260 miljarder svenska kronor).

Med skattesänkningar och infrastruktursatsningar ska landet tas ur recessionen, men priset är ett beräknat budgetunderskott för innevarande budgetår, det första i landet på elva år. Finansdepartementet räknar dock med att vara tillbaka på plus under budgetåret 2013-2014.

– Vi måste göra vad som krävs för att få rörlighet i ekonomin och för att försvara Kanada i denna extraordinära tid, sade Kanadas finansminister Jim Flaherty, uppger CBC.ca.

Budgetförslaget handlar om att vinna eller försvinna för konservative premiärministern Stephen Harpers minoritetsregering.

Det krävs stöd från åtminstone ett av de tre oppositionspartierna för att regeringen ska kunna sitta kvar. Två av dem, Nya demokraterna och Bloc Quebecois avvisade omedelbart förslaget. Det mer inflytelseriska Liberala partiet väntades godkänna budgeten, men avvaktar med sitt besked.

– Det finns en del positiva sidor med den här budgeten . . . men det finns också en del som oroar oss, sade liberalernas ledare Michael Ignatieff.

Skrivet av: