Upplopp i Paris i natt

Över en miljon fransmän protesterade på gatorna mot Sarkozy.


Mer än en miljon franska arbetare la ner sina verktyg i går, i den första generalstrjeken i något av de större länderna i västvärlden sen finanskrisens start i höstas, skriver brittiska Guardian.

Enligt fackförbunden var mer än två miljoner arbetare ute på gatorna och protesterade mot president Nicolas Sarkozys sätt att hantera den ekonomiska krisen. Arbetarna menar att för mycket att har gjorts för att få bankerna och de andra redan rika att klara sig, medan alltför lite gjorts för att bevara jobben och hjälpa arbetarna få det att gå ihop.

Flygledare, tågförare, lärare, sjuksköterskor och skatteinspektörer gick sida vid sida med privata sektorns arbetare med banktjänstemän och aktiemäklare. Några skolor stängdes, flyg ställdes in och slottet i Versailles stängdes.

Efter mörkrets inbrott, när folkmassorna börjat skingras på Paris gator, utbröt ett mindre upplopp när ett hundratal demonstranter mötte polisen. Flaskor kastades, bilar vältes och eldar tändes på gatan. 13 personer arresterades.

– Det här är protest mot Sarkozy på bred front, för att säga att med eller utan krisen så gillar vi inte åt vilket håll samhället är på väg, sa en universitetslektor vid början av torsdagskvällens marsch till Guardian.

Frankrike har inte upplevt riktigt samma bankkirs som exempelvis Storbrittanien, Irland eller Spanien gjort. Men fransmännen har sett en markant ökning av arbetslösheten, vilket varit den stora källan till oro på senare år. Arbetslösheten förutspås nå tio procent nästa år, och det är ungdomarna som drabbas hårdast.

– Presidenten ser arbetare som idioter, sa Guy Roughet, en medlem i det tunga CGT-fackförbundet, som marscherade med Renault-arbetare.

– Folket har fått nog, de kan inte fortsätta så här längre, med låg lön och att dagligen vara rädda för att bli av med jobbet. säger Rouget till Guardian.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.