Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Somalier flyr strider i huvudstaden

Nyheter | 26/09/2008 17:11

Våldsamma strider i Mogadishu tvingar bort 15 000. (TT)

Våldsamma strider i Mogadishu har tvingat 15 000 människor från sina hem den senaste veckan. Antalet flyktingar från den somaliska huvudstaden är nu uppe i 160 000 sedan januari, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

Veckans strider beskrivs av vittnen som de värsta sedan i februari 2007, sade FN-talesmannen för flyktingfrågor Ron Redman vid en presskonferens.

Vittnen i Mogadishu uppgav för AFP att åtta människor dödats, varav flera barn, i oroligheter som bröt ut när islamistiska styrkor attackerade vakter utanför presidentpalatset på fredagen.

Omkring hälften av flyktingarna har tagit sig till säkrare områden i Mogadishu medan resten till största del har flytt västerut till staden Afgooye, där redan hundratusentals flyktingar finns.

Tusentals somalier flyr också varje månad över gränsen till Kenya, där flyktinglägren redan är överbefolkade.

I Somalia har anarki och inre väpnade konflikter rått sedan 1991 då diktatorn Mohamed Siad Barre störtades. De flesta offren för striderna, mellan islamister och regeringsstyrkor stödda av Etiopien, är civila. Över en miljon är på flykt.

Laglösheten har också lämnat fältet fritt för pirater som härjar utanför kusten. I torsdags kapades ytterligare ett fartyg. Den här gången var det ett ukrainsk fartyg lastat med militärutrustning. Vart det har förts är inte känt.

Ryssland meddelade på fredagen att man skickar ett militärfartyg till området, som svar på piratattackerna.

Det ryska fartyget, som rymmer en besättning på 200 personer och är utrustat med bland annat robotar och minor, ska stanna i närheten av Somalia i "över två månader för att garantera säkerheten för ryska fartyg", enligt en talesman för ryska flottan.

Tre ryssar fanns ombord på det kapade ukrainska fartyget.

Skrivet av: