Stockholm

Tre pirater dödade i eldstrid

Tre pirater har dödats i en inbördes konflikt. (TT)


Läs mer

En intern konflikt ombord på det kapade ukrainska fartyget utanför Somalia har eskalerat i en eldstrid, i vilken tre av piraterna dödats.

De 50 piraterna ombord på MV Faina har olika åsikter om hur den sex dagar långa kapningen ska få ett slut. Tre pirater ska ha dödats i en eldstrid ombord, uppger en afrikansk sjöfartsorganisation.

I söndags nådde flera utländska örlogsfartyg Faina, som nu ligger för ankar en knapp mil från hamnstaden Hobyo i Somalia. Ingen vågar dock anfalla på grund av det kapade fartygets explosiva last med 33 ryska stridsvagnar, vapen och ammunition.

MV Faina har en besättning på 20 personer, de flesta ryssar och ukrainare.

Samtidigt bekräftar piraterna att fartyget var på väg till södra Sudan och inte till Kenya som myndigheterna där tidigare uppgett.

Men vem som äger vapnen är inte vårt problem, vårt problem är de 20 miljonerna dollar, sade piraternas talesman Sugule Ali till AFP över satellittelefon, och syftade på piraternas krävda lösensumma.

Det råder en bräcklig vapenvila i södra Sudan sedan 2005 efter mer än 20 års krig mot norra Sudan. Även om det blir svårt för piraterna att lasta av stridsvagnarna, kan vapnen och ammunitionen eller den stora lösensumman innebära en farlig vändning i inbördeskriget i Sudan.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.