Stockholm

Republikan kan bli handelsminister

"Jag är medveten om att mitt namn är ett av de som övervägs."


Läs mer

Den republikanske senatorn Judd Gregg bekräftar att han är aktuell för jobbet som USA:s handelsminister. Om Barack Obama väljer honom kan det bana väg för demokraterna att få den eftertraktade majoriteten på 60 platser i senaten.

Om Gregg hamnar i regeringen blir det en demokratisk guvernör som i så fall får rätt att utse hans ersättare i senaten.

– Jag är medveten om att mitt namn är ett av de som övervägs av Vita huset för posten som handelsminister, och jag är hedrad över att, tillsammans med andra, vara påtänkt till posten, sade Gregg i ett uttalande.

Gregg är i dag senator från delstaten New Hampshire. Om han blir minister är det delstatens guvernör, demokraten John Lynch, som har rätt att utse hans efterträdare i senaten. Om Lynch då väljer en demokrat kan demokraterna få den så kallade filibustersäkra majoriteten på 60 av de 100 platserna i senaten. Förutsatt att demokraten Al Franken får den senatsplats som han vann knappt i valet i Minnesota, där valresultatet har överklagats.

Med 60 platser kan demokraterna köra över republikanerna och driva igenom beslut snabbare och enklare, utan att republikanerna kan förhala processen.

Men Greggs partikamrater lär pressa honom att inte ta jobbet för att inte rubba maktbalansen i senaten. Och Congressional Quarterly, en publikation om händelser i kongressen, rapporterade att Gregg krävt garantier av Lynch för att inte få en demokratisk efterträdare.

En annan kandidat som nämnts som ny handelsminister är dataföretaget Symantecs vd John Thompson.

Vita husets presstalesman Robert Gibbs sade att Obama kommer att presentera sin tilltänkt handelsminister inom de närmaste dagarna, men att ett slutgiltigt val ännu inte är gjort.

Obama hade nominerat New Mexicos guvernör Bill Richardson till handelsminister, men denne tvingades hoppa av sedan en kontraktstvist i hans hemstat dragits inför domstol.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.