Korrumperad guvernör avsatt

Rod Blagojevich fick foten.


En enig delstatssenat i Illinois avsatte på torsdagen guvernören Rod Blagojevich. Han anklagas för att ha försökt sälja politiska tjänster, bland annat utnämningen av Barack Obamas efterträdare i senaten.

De 59 ledamöterna i delstatssenaten ansåg att den demokratiske guvernören missbrukat sin makt. De beslöt också att hindra honom från att någon gång i framtiden besätta ett offentligt ämbete i Illinois.

Omröstningen hölls åtta veckor efter det att Blagojevich greps av polisen under uppseendeväckande former, anklagad för korruption. Han har ännu inte åtalats för brott och en rättegång kan ligga långt fram i tiden. Men politikerna i Illinois ville inte vänta på rättsmaskineriet.

Vill bli rentvådd

Blagojevich själv svär sig fri från skuld och menar att han är oskyldigt anklagad, uppger CNN. Efter de fyra dagarnas överläggningar i delstatsförsamlingen vädjade Blagojevich före omröstningen till ledamöterna och bad om en chans att rentvå sitt namn.

– Låt mig bevisa att jag är oskyldig och att jag inte har gjort något fel. Inget brott har letts i bevis här, sade Blagojevich.

Det var den enda försvar han presenterade. Han valde att inte göra något inlägg tidigare under förhandlingarna, eftersom han ansåg att reglerna hindrade honom från att kalla de vittnen han behövde och från att spela upp alla de inspelade avlyssningsband som FBI publicerat utdrag ur.

Efter gripandet den 9 december sade åklagare att Blagojevich systematiskt försökt sälja politiska tjänster mot kampanjdonationer eller andra fördelar. På ett av utdragen säger han att bland annat att hans befogenhet att utse Barack Obamas efterträdare i USA:s senat är ett "gyllene tillfälle" som han inte tänker skänka bort gratis.

Korruptionsmönster

Skandalen har lyft fram ett mönster av politisk korruption i Illinois, som hotar att fläcka ner både Barack Obama och många av hans närmaste medarbetare som byggde upp den nya amerikanska regeringen från ett kontor i Obamas hemstat.

I kommentarer som föregick omröstningen fördömdes guvernören av senatsmedlemmar som kallade honom saker som bedragare, cynisk, krass, korrupt, olämplig, lögnare, hycklare och oansvarig.

Blagojevich är den förste guvernören i Illinois historia som avsätts efter att ha ställts inför rätta av delstatens senat. Han efterträds av biträdande guvernören Pat Quinn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.