Vallokaler i Irak stängda

När provinsvalet i Irak avslutades hade inga större attacker rapporterats.


När provinsvalet i Irak avslutades hade inga större attacker rapporterats någonstans i landet, sade försvarsdepartementets talesman Mohammed al-Askary.

Men valet förflöt inte helt utan oroligheter. Sex poliser och en civilperson skadades i en bombexplosion i staden Tuz Khurmatu, norr om Bagdad och fyra granater exploderade i närheten av flera vallokaler i Tikrit i norra Irak. Enligt vad den irakiska polisen uppger för nyhetsbyrån AFP inträffade explosionerna samtidigt som flera människor var på väg för att gå och rösta.

Man farhågorna fanns om större attacker och poliser och soldater vaktade vallokalerna för att skydda dem mot attacker från al-Qaida eller andra upprorsmän, medan de 140 000 amerikanska soldater höll en låg profil.

USA:s trupper förbereder sig för att ha lämnat landet före 2011, eventuellt tidigare.

Regionalvalet var det första sedan 2005. Runt 15 miljoner väljare ska utse provinsråd i 14 av Iraks 18 provinser. De kunde välja mellan 14 000 kandidater från olika partier.

Valet ses som ett test av säkerhetsläget i landet. Myndigheterna har stängt gränsövergångar, stängt flygplatser och infört nattligt utegångsförbud i ett försök att förhindra eventuella attacker.

Valet 2005 bojkottades i stort sett av landets sunnimuslimska araber. Shiaaraber och kurdiska partier tog kontroll över parlamentet och obalansen hjälpte till att skärpa motsättningarna mellan de olika grupperna. Nu väntas sunniaraberna i stället strömma till valurnorna för att ändra maktbalansen.

Valet har också setts som väljarnas chans att sätta betyg på premiärminister Nuri al-Malikis ledarskap.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!