Stockholm

Fem döda inför Irakval

Bara två dagar före provinsvalet i Irak har tre av valets kandidater mördats i tre separata attentat.


Läs mer

Bara två dagar före provinsvalet i Irak har tre av valets kandidater mördats i tre separata attentat. Det uppger irakisk polis för nyhetsbyrån Reuters. Även två valarbetare rapporteras ha dödats i attacker.

En sunnitisk kandidat sköts till döds utanför sitt hem i den våldsdrabbade staden Mosul i norra Irak, där politiska partier bett om stärkt skydd för sina kandidater den kommande valdagen.

Senare under dagen mördades kandidaten för ett sunnitisk islamistparti i distriktet Ameriyya i Bagdad. En tredje kandidat uppges ha mördats i provinsen Diyala norr om Bagdad.

Upptakten till det första valet som hålls sedan 2005 - och som anses kunna visa prov på Iraks framsteg sedan den USA-ledda invasionen 2003 - har varit relativt fri från våld, men morden väcker oro över att upprorsmän kan komma att skapa kaos på valdagen.

Det senaste året har säkerhetsläget förbättrats betydligt i Irak men amerikansk och irakisk militär har de senaste dagarna varnat för attacker från upprorsmän före valdagen.

Tiotusentals poliser och soldater ska vakta valet på lördag då 15 miljoner irakier väntas rösta i 14 av landets 18 provinser. Även 800 internationella valobservatörer ska övervaka valförfarandet.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.