Flera dödsoffer i brutal värmebölja

Minst 30 äldre människor uppges ha dött till följd av värmen.


Invånarna i Australiens näst största stad Melbourne kämpade på lördagen för att hantera följderna av "århundradets värmebölja", som lamslagit hela samhället.

Flera människor har dött till följd av hettan och uppflammande eldar har resulterat i att minst 20 hus totalförstörts.

Mer än halv miljon Melbournebor blev dessutom utan ström sent i fredags sedan en transformatorstation exploderat i värmen.

Sjukvårdspersonal uppgavs ha arbetat till bristningsgränsen för att ta hand om alla människor som höll på att duka under i värmen. Enligt nyhetsbyrån AFP hade 30 människor, flertalet över 70 år, avlidit på lördagen till följd av hettan. Men den siffran väntas stiga enligt den nationella räddningstjänsten, som fick en stadig av nya fall inrapporterade.

Temperaturerna har legat över 40-gradersstrecket i delstaten Victoria. I fredags slogs rekord då temperaturen var över 40 för tredje dagen i rad.

Viss lättnad kunde människorna på stadens kustsida - där för övrigt tennismästerskapet Australien Open pågår - känna på lördagen när temperaturerna där kröp ned mot 30-strecket.

Men samtidigt fortsatte de uppflammande eldarna att härja bara en mil inåt landet, och hotade på lördagen en stor kraftstation och flera bostadsfastigheter.

– Det här har varit en helt oförutsedd situation. Det här är den hetaste veckan sedan rekordmätningarna började, sade John Brumby, delstatsledaren i Victoria.

Premiärminister Kevin Rudd har benämnt de gångna dagarna som "en vidrig tid".

– Landets södra del är en krutdurk för närvarande, det är förfärligt, sade han.

I södra Australien låg temperaturen över 40 grader för fjärde dagen i rad, det varmaste vädret där sedan år 1908 enligt AFP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.