Måndag 18 Okt
Stockholm

Svensk anklagad för statskupp

"Han utsattes för olika tortyrmetoder."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mohamed Mansoor, 46, arbetar aktivt för att få folket i den lilla staten Bahrain att engagera sig för bättre levnadsvilkor. För en vecka sedan greps svensken i sitt hem av maskerad polis och sitter sedan dess fängslad bland annat anklagad för statskupp.

Bahrain är ett litet örike bestående av 33 öar, med omkring 690 000 invånare. Landet styrs av ett parlament och en statsminister som utses av landets kung och är således en konstitutionell monarki. Senaste tiden har Bahrain skakats av våldsamma demonstrationer i protest mot den diskriminering som den shiamuslimska minoriteten utsätts för.

Det är inte första gången Mansoor, som är shiamuslimer, sitter fängslad i sitt ursprungliga hemland. Innan han flydde till Sverige för tio år sedan avtjänade han två år i fängelse.

– Han utsattes för olika tortyrmetoder. De utsatte honom för allt från elchocker till misshandel och psykisk tortyr, säger hustrun till Expressen.

Mansoor återvände för några månader sedan till Bahrain efter att han lovats amnesti.

– Vi åkte tillbaka efter nyår och trodde att han kunde arbeta fredligt. Nu är han gripen och vi vet inte hur han behandlas i fängelset.

UD känner till fallet och har engagerat sig.

– Vi har fått in uppgifter om att en svensk medborgare är frihetsberövad i Bahrain. Men vi har inte fått det bekräftat från myndigheterna i Bahrain. Vi arbetar för att få fram mer uppgifter i ärendet, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst till Expressen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela