Torsdag 21 Okt
Stockholm

Kvinnorättsaktivist i fängelse

Hon hämtades av vakter i sitt hem i söndags.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En kvinnorättsaktivist i Iran har börjat avtjäna ett treårigt fängelsestraff, som utdömts för att hon 2006 deltog i en demonstration som krävde mer rättigheter för kvinnor.

Alieh Eghdamdoust var en av 70 personer som greps i samband med demonstrationen som hölls i Teheran. Av dem åtalades 14, anklagade bland annat för att ha spridit propaganda mot staten. Fängelsedomen mot Eghdamdoust är den första som verkställs, uppger en medlem i kvinnorörelsen.

Hon hämtades av vakter i sitt hem i söndags.

Hon dömdes först till tre år och fyra månaders fängelse och 20 piskrapp men domen överklagades och ändrades då till tre års fängelse.

Aktivisterna anser att kvinnor i Iran är utsatta för diskriminering som gör kvinnor till en andra klassens medborgare när det gäller bland annat skilsmässa, arv och vårdnaden av barn, även om de enligt lagen har rätt att arbeta och rösta. Den iranska staten avfärdar de anklagelserna.

Efter demonstrationen 2006 påbörjade aktivisterna en namninsamling med målet att ändra lagen. Enligt Sussan Tahmasebi, en av de ledande inom kampanjen, har 47 kvinnor gripits sedan dess. Tre av dem greps i fredags.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela