LTTE manas att avsluta kriget

Gerillan LTTE har förlorat kriget i Sri Lanka.


Den bedömningen gör givarkvartetten EU, Japan, Norge och USA, som manar "LTTE att med Sri Lankas regering diskutera omständigheterna för att avsluta fientligheterna".

"Det är förmodligen bara en tidsfråga innan LTTE förlorar kontrollen över samtliga områden i norr", sade kvartetten i ett gemensamt uttalande på tisdagen. "LTTE och Sri Lankas regering bör inse att det är meningslöst att fler liv - civila eller stridande - går till spillo".

– Det är en helt ny situation. Få tror att LTTE nu kan komma tillbaka igen, kommenterade en insatt diplomat för nyhetsbyrån NTB händelseutvecklingen.

Det framgår också att man nu anser det närmast omöjligt för LTTE att kunna förhandla från en styrkeposition.

Men den internationella maningen sätter också press om återhållsamhet på president Mahinda Rajapaksas regering, som är mitt uppe i en rasande offensiv med målet att krossa gerillan.

Eld mot sjukhus igen

LTTE (Tamilska Eelams befrielsetigrar) har det senaste året lidit enorma markförluster i kriget. Gerillan håller nu bara en liten landspillra i öns norra hörn, där också tiotusentals flyktingar är inträngda. I det rebellhållna området ligger bland annat ett sjukhus som på tisdagen besköts med granater för fjärde gången sedan i söndags. Minst tre personer dödades och tio skadades, uppger Internationella rödakorskommittén (ICRC). Militären och gerillan skyller granatbeskjutningarna på varandra. Även i största allmänhet är det ofta nästan omöjligt att veta vilka uppgifter som är sanna i propagandakriget mellan parterna.

Bunker funnen

Det gäller bland annat försvarsdepartementets triumferande utspel på tisdagen om att regeringsstyrkor har funnit en underjordisk bunker som kan ha varit rebelledaren Velupillai Prabhakarans fäste. Bunkern ligger två våningar ner i marken och har hittats dold i en kokosnötsplantage i Mullaittivudistriktet. Den är utrustad med elgeneratorer, luftkonditionering och medicinska förnödenheter. Något spår fanns dock inte kvar efter Prabhakaran och myndigheterna vet inte var han håller hus. Ett antagande är att han flytt från Sri Lanka sjövägen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.