Obamas svettiga tisdag

Barack Obama medger att han "klantade till det".


President Barack Obama medger att han "klantade till det" när han valde Tom Daschle som chef för hälsodepartementet. Daschle hoppade av uppdraget på tisdagen sedan gamla skatteförsyndelser fått väldig uppmärksamhet.

– Vi kan inte ha olika normer för människor med makt och andra människor som arbetar varje dag och betalar sin skatt, sade Obama i tevekanalen CNN.

Obama sade att han tar sitt ansvar och lovade undvika sådana misstag i framtiden.

Tisdagen blev den svettigaste dagen hittills för Obama i Vita huset. Inte bara Daschle hoppade av. Även Nancy Killefer, som skulle hålla ordning på det federala budgetarbetet och organisera det effektivare, avstod från sitt uppdrag. Också i hennes fall skymtar ett gammalt skattebråk i bakgrunden.

Hos tevekanalen Fox underströk Obama att Daschle tagit sitt ansvar när han avgick.

Obama skyndade under tisdagen mellan intervjuer hos amerikanska tevestationer. Hos ABC News varnade han för handelskrig om kongressen skulle tvinga på hans ekonomiska stimulanspaket en "köp amerikanskt"-klausul. I senaten debatteras kravet på en sådan klausul.

– Det vore ett misstag just nu. Det är en möjlig orsak till handelskrig som vi inte har råd med vid en tidpunkt när handeln krymper jorden runt.

"Köp amerikanskt"-klausulen innebär ett förbud mot att använda pengar från stimulanspaketet för att köpa stål, järn och produkter till infrastruktur från utlandet.

Obama tog upp finanskrisen hos NBC och sade att det är livsviktigt att få igång kreditmarknaden på nytt och att bankerna åter börjar låna ut pengar för att få upp landet ur lågkonjunkturen.

– Vi måste laga ett banksystem som gått sönder. Vi måste se till att småföretag som genomgår en förfärlig tid kan få låna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.