Inga mer toppbonusar i USA

"Vi tar ut luften ur de gyllene fallskärmarna."


Mitt under finanskrisen inför Barack Obama en gräns för vad chefer på företag, som tar del av det federala räddningspaketet, kan ta ut. Taket går vid cirka 4 miljoner kronor. Inte ett öre mer ska cheferna kunna plocka ut i bonusar eller liknande så länge pengarna inte betalats tillbaka.

De amerikanska företagsledarnas löner har hamnat i fokus den senaste tiden. Under förra året användes miljarder skattedollar för att rädda landets sviktande företag samtidigt som många chefer kammade hem kraftiga bonusar.

Förfarandet har lett till stort missnöje bland många vanliga amerikaner och Obama har riktat hård kritik mot att företagsledarna tagit emot miljarder trots krisen.

–Om skattebetalarna hjälper dig så har du visst ansvar och kan inte leva hur lyxigt som helst, säger Barack Obama till amerikanska NBC.

Förslaget väntas bli omåttligt populärt och kan möjligen avleda uppmärksamheten från Obamas egna snesteg.

"Klantigt"

Två tilltänkta medarbetare drog sig nämligen ur efter uppmärksammade skattehärvor i deras förflutna.

Nancy Killefer, som av Obama valts ut för att bidra till att effektivisera och reformera budgetarbetet, hoppade av sedan det avslöjats att hon 2005 krävdes på drygt 7 000 kronor i obetalda skatter för hushållstjänster. Och bara några timmar senare meddelade Obamas tilltänkte hälsominister Tom Daschle att han inte längre står till förfogande för ministerposten.

Anledningen är också här ett tidigare skatteärende. Bland annat handlar det om en bil med chaufför, som den före detta senatorn hade tillgång till som rådgivare åt ett privat företag, och som han inte deklarerat. Obama medger att han "klantade till det" när Tom Daschle tillfrågades om ministerposten. Han lovade också att undvika sådana misstag framöver.

–Vi kan inte ha olika normer för människor med makt och andra människor som arbetar varje dag och betalar sin skatt, sade Obama i tevekanalen CNN.

Obama berättar om VD-taket:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!