Omstridd intervju sänds trots allt

Programmet kan komma att sändas på tysk mark.


I en intervju med svenska Uppdrag granskning sa katolska Prästbrödraskapet SSPX:s nu sparkade biskop, Richard Williamson, att han trodde att nazityskarna mördade totalt 300 000 judar under andra världskriget. Ingen av dessa skulle heller blivit ihjälgasade.

I slutet av intervjun ber Williamson SVT:s reporter att vara försiktig.

– Det här är olagligt (att säga) i Tysklad. Om tyska myndigheter fick höra detta skulle ni kunna få mig fängslad. Jag hoppas att det inte är er avsikt.

Men programmet skapade en debatt av enorma proportioner och sedan dess har Richard Williamson försökt få SVT:s program att inte sändas utanför Sverige. Det han sa stämmer nämligen; han uttalade sig på tysk mark och visas programmet i Tyskland kan han åka in i fängelset i upp till fem år.

Men nu vägrar tysk domstol att ta upp hans begäran, meddelade de i dag.

En tysk distriktsåklagare har redan börjat en förundersökning mot Richard Williamson för att se om hans uttalanden kan "hetsa till rashat".

Han advokater har tidigare sagt att han visserligen var i Tyskland när han gjorde intervjun, men att han pratade med ett svenskt tevebolag, skriver CNN.

Se delar av Uppdrag gransknings reportage

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.