Tyska maraton-valåret har startat

Nu börjar supervalåret i Tyskland.


När invånarna i Hessen under söndagen röstade i delstatsvalet så utgjorde det startskottet för det tyska så kallade super-valåret.

Nyvalet i Hessen är inledningen, avslutningen kommer den 27 september med delstatsval i Brandenburg och den stora finalmatchen om platserna i förbundsdagen och regeringsmakten. Däremellan är det val till EU-parlamentet.

Valåret väntas kulminera med att förbundskansler Angela Merkel blir återvald.

I Hessens nyval väntas Merkels allierade Roland Koch vinna komfortabelt. Troligen får han dela makten med det liberala partiet FDP, ett parti som CDU föredrar att samarbeta med.

Valet för ett år sedan var en stor framgång för SPD, som blev jämnstort med CDU. Partierna fick knappt 37 procent var. Efter det att SPD-ledaren Andrea Ypsilanti brutit sitt vallöfte om att inte hämta stöd från exkommunisternas parti Die Linke startade en intern revolt i partiet. Detta ledde fram till söndagens nyval.

I opinionsmätningarna har SPD fått högst 26 procent och CDU över 40. Die Linke har legat nära femprocentsspärren.

Oönskad koalition

Kristdemokraterna och socialdemokraterna har varit sammanbundna på det nationella planet i en oönskad koalition sedan 2005 och kämpar nu tillsammans för att få bukt med den ekonomiska krisen. Samtidigt som de ska leda Europas största ekonomi genom krisen så ska de genomföra 16 val där de står som huvudmotståndare mot varandra. Det besvärliga i denna situation underströks i veckan när Merkel och hennes socialdemokratiske utmanare Steinmeier framträdde tillsammans i parlamentet och på presskonferenser för att försvara det nya stimulanspaketet på 50 miljarder euro som deras partier arbetat fram gemensamt.

Skepsis mot paketet

En opinionsundersökning i tidningen Bild am Sonntag avslöjar emellertid att tyskarna är mycket skeptiska mot åtgärderna. Hela 90 procent av de tillfrågade tvivlar på att räddningsplanen kommer att gynna dem personligen, 61 procent tvivlar på att stimulanspaketet hjälper alls mot recessionen. Undersökningen gjordes av det oberoende institutet TNS-Emnid. Den ekonomiska nedgången verkar dock inte drabba CDU:s popularitet bland väljarna, troligen beroende på socialdemokraternas interna motsättningar. Även om SPD:s motgång i Hessen är väntad så kan en förödmjukande valförlust där få en psykologisk effekt som kan missgynna socialdemokraterna resten av valåret, sade statsvetaren Oskar Niedermayer vid Berlins fria universitet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.