Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler än 60 procent har röstat

Nyheter | 10/02/2009 21:00

Kadima eller Likud? Vilket parti får flest platser i Knesset?

Kampen är jämn. Med två timmar kvar hade cirka 60 procent av Israels röstberättigade befolkning lagt sin röst, rapporterar Haaretz.

Det står mellan utrikesministern Tzipi Livnis Kadima mot Benjamin Netanyahus Likud. Samtidigt har den populistiske Avigdor Lieberman och hans extremhögerparti Yisrael Beitenu kommit ut starkt och väntas bli det tredje största partiet.

Medborgare i Jerusalem och i andra delar av Israel vaknade upp på tisdagen till ett kraftigt regnoväder. Detta har talat för att folk stannar inne och i högre grad struntar i att rösta. Tzipi Livni manade bland annat medborgarna att rösta ändå. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.

Samtidigt talar de senaste siffrorna för att fler än väntat kommer att rösta. Något som professor Avraham Diskin, som ser över den slutgiltiga röstberäkningen, tror beror på den jämna kampen mellan Likud och Kadima. Medan andra menar att det dåliga vädret i stället talar för ett ökat röstdeltagande eftersom befolkningen troligtvis inte tar ledigt och reser i väg till någon strand, långt ifrån en röststation.

Kl 21:00, svensk tid, avslutas valet. Runt 5,3 miljoner människor har då fått chansen att besöka en av de 9 300 röststationer som satts upp runt om i Israel och lägga sin röst på något av de 33 partierna, skriver Haaretz.

Den nationella stämningen hänger delvis ihop med kriget i Gaza. Och trots det internationella fördömandet anser många israeler, speciellt de som bor i riskzonen för att bli träffade av raketer från Hamas, att kriget varit lyckat. Detta talar för att Benjamin Netanyahus Likud kommer skörda framgångar, men också det högerextrema Yisrael Beitenu.

Skrivet av: