Fler än 60 procent har röstat

Kadima eller Likud? Vilket parti får flest platser i Knesset?


Kampen är jämn. Med två timmar kvar hade cirka 60 procent av Israels röstberättigade befolkning lagt sin röst, rapporterar Haaretz.

Det står mellan utrikesministern Tzipi Livnis Kadima mot Benjamin Netanyahus Likud. Samtidigt har den populistiske Avigdor Lieberman och hans extremhögerparti Yisrael Beitenu kommit ut starkt och väntas bli det tredje största partiet.

Medborgare i Jerusalem och i andra delar av Israel vaknade upp på tisdagen till ett kraftigt regnoväder. Detta har talat för att folk stannar inne och i högre grad struntar i att rösta. Tzipi Livni manade bland annat medborgarna att rösta ändå. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.

Samtidigt talar de senaste siffrorna för att fler än väntat kommer att rösta. Något som professor Avraham Diskin, som ser över den slutgiltiga röstberäkningen, tror beror på den jämna kampen mellan Likud och Kadima. Medan andra menar att det dåliga vädret i stället talar för ett ökat röstdeltagande eftersom befolkningen troligtvis inte tar ledigt och reser i väg till någon strand, långt ifrån en röststation.

Kl 21:00, svensk tid, avslutas valet. Runt 5,3 miljoner människor har då fått chansen att besöka en av de 9 300 röststationer som satts upp runt om i Israel och lägga sin röst på något av de 33 partierna, skriver Haaretz.

Den nationella stämningen hänger delvis ihop med kriget i Gaza. Och trots det internationella fördömandet anser många israeler, speciellt de som bor i riskzonen för att bli träffade av raketer från Hamas, att kriget varit lyckat. Detta talar för att Benjamin Netanyahus Likud kommer skörda framgångar, men också det högerextrema Yisrael Beitenu.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.