Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kadima trotsade Israels högervind

Nyheter | 10/02/2009 21:46

Likud snubblade på målsnöret. Oväntat fick regeringspartiet Kadima flest röster i valet i Israel.

Stort jubel utbröt på Kadimas valvaka när de tre stora tevekanalerna samstämmigt gav Kadima 29-30 av parlamentet knessets 120 platser, mot 27-28 för Likud.

Landet som byggde Israel gör sitt sämsta val

För att ett parti ska kunna bilda en majoritetsregering behöver de knipa 61 säten av de 120 stycken som utgör Knesset, Israels parlament. Något som alltså inte kommer att ske. Vinner Tzipi Livni måste hon därför, återigen, försöka bilda en koalitionsregering, något hon misslyckades med i höstas.

Det högerextrema Yisrael Beiteinu ser ut att få runt 13 säten och hamnar då strax före försvarsministerns Ehud Baracks Arbetarparti, rapporterar Haaretz.

Enligt enkäterna gör Arbetarpartiet sitt sämsta val någonsin, rapporterar AFP.

Men även om Kadima tar hem flest säten betyder det inte nödvändigtvis att vi kommer se en centervänster-regering i Israel. Enligt de senaste rapporterna har nämligen högerblocket knipit åt sig 63-64 platser medan centervänstern får 56-57 säten.

Det kan betyda att president Shimon Peres anser att Netanyahu har större möjligheter än Livni att bilda regering.

I vilket fall som helst lär regeringsbildningen bli snårig – till och med med israeliska mått.

Högernationalistiskt parti i regeringen

Vad den förmodade valutgången betyder för fredsprocessen med palestinierna är svårt att sia om. Men det tycks stå utan tvivel att antingen Likud eller Yisrael Beitenu – sannolikt båda – kommer att ingå i regeringen, vilket innebär en gir åt höger i israelisk politik.

Det kan betyda att fredsförhandlingarna med Palestinska myndigheten, som redan gått i snigelfart, bromsar in ännu mer.

–Det är ett svårt val, många jag känner vet inte vem de ska rösta på, sade en baskerklädd dam som just röstat på en skola i Emek Refaim, ett vänsterinriktat område i södra Jerusalem.

Urban Ahlin, Socialdemokratisk vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, hoppas att prognosen stämmer om att Kadima med ledaren Tzipi Livni verkligen fortsätter vara Israels största parti och får uppdraget att bilda regering.

–Hon hade i alla fall ett budskap om att man måste vara beredd att öppna fönstret för fredsduvan om den kommer, säger Ahlin till TT.

Valdeltagandet i Israel rapporteras vara högre än väntat.

Skrivet av: