Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livni och Netanyahu i praktgräl

Nyheter | 11/02/2009 10:17

Partiledarna bråkar om vem som ska få bilda ny regering i Israel.

JERUSALEM. Det har uppstått ett stort vinnarbråk mellan Kadimaledaren Tzipi Livni och oppositionens Benjamin Netanyahu, Likud, efter utslaget i det israeliska valet. Båda förklarar sig som segrare och säger sig ha fått mandat till att bilda en ny regering. Livni, som är utrikesminister i den nuvarande regeringen, kräver att Netanyahu ger upp, medan högerledaren menar att folket har avfärdat Kadima från världsscenen.

– För att visa respekt mot det israeliska folkets val, och för att skapa en sammanhållen regering, ledd av oss, kommer den att utgöras av de stora partierna i Israel, från vänster till höger, säger Tzipi Livni, enligt CNN.com.

Livni kräver att Netanyahu fogar sig under henne och Kadima i en koalitionsregering.

– Jag erbjöd detta till dig före valet var avgjort, för att ingå i en nationell koalitionsregering, ledd av mig, för att möta de utmaningar Israel står inför i dag. Du gav mig nobben och sa att det var upp till folket att bestämma. Nåväl, i dag valde folket Kadima, säger Livni, enligt Haaretz.

Men Netanyahu, som dubblerade partiets platser i Knesset, menar att partiets framgångar visar på att folket har tröttnat på Kadimas och Livnis ledarskap. Han är övertygad om att de konservativa kommer att få bilda en ny regering när resultatet är helt sammanställt.

– Med Guds hjälp kommer jag att leda den nya regeringen. Jag är säker på att jag kan sätta samman en bra, bred och stabil regering, som kommer att kunna ta oss ur säkerhetskrisen och finanskrisen, säger Netanyahu, enligt CNN.com.

Efter att 99 procent av rösterna räknats under onsdagsmorgonen hade Kadima plockat 28, och Likud 27 platser av Knessets 120 platser. För att bilda en majoritetsregering krävs 61 mandat. Flera experter bedömer att Netanyahu har större chans att bilda en regering i och med flera högerpartiers valframgångar, som är hans naturliga allierade. Han kommer att träffa Yisrael Beiteinus ledare Avigdor Lieberman under onsdagen för regeringssamtal.

Se Hamasledaren Osama Hamdan kommentera valresultatet nedan.

Netanyahu blickar mot regeringmakten:

Skrivet av: