Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livni vill leda samlingsregering

Nyheter | 11/02/2009 02:11

Tzipi Livni bjuder in Benjamin Netanyahu att delta i en samlingsregering.

De preliminära valresultaten i Israel, efter 50 procents räknade röster, visar på en liten majoritet för Kadimas Tzipi Livni, Israels utrikesminister. På onsdagen vädjade hon till Likud-ledaren Benjamin Netanyahu att delta i en nationell samlingsregering, som skulle ledas av henne själv som ordförande.

Netanyahu utropade sig tidigare som segrare i tisdagens val och sade att han kommer att leda nästa regering. Nu kan det i stället bli så att han får lyda under Tzipi Livni.

Beräkningar tyder på att Kadima har fått cirka 30 platser i det israeliska parlamentet jämfört med omkring 28 platser för högerpartiet Likud. Detta trots att det mesta strax innan valet pekat på att Likud skulle vinna. Det jämna resultatet gör att det högerextrema partiet Yisrael Beitenus, med partiledaren Avigdor Lieberman, ser ut att bli kungamakare. Det räknade rösterna hittills pekar på att Yisrael Beitenu blir tredje största parti i knesset, Israels parlament, där 120 mandat ska fördelas mellan partierna.

– Jag är väldigt glad att det är vi som sitter med nyckeln till nästa regering, sade Lieberman.

Vem Lieberman ska stödja uttalar han sig inte om, även om det mesta tyder på att högerns Likud med Netanyahu i spetsen får hans stöd.

Skrivet av: