Onsdag 28 Sep
Stockholm

Atombomb kvar under Grönlandsisen

USA lämnade kvar en kärnvapenladdning på Grönland. Utan att säga något. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA övergav en kärnvapenladdning under isen vid norra Grönland när den tappades bort vid en flygplansolycka 1968.

Efter att ha gått igenom vittnesmål från inblandade och tidigare hemliga handlingar berättar BBC att stridsspetsen aldrig hittades trots ett desperat sökande på olycksplatsen nära den amerikanska militärbasen Thule.

Thulebasen, som byggdes på 1950-talet, var av stor strategisk betydelse för USA under det kalla kriget med Sovjetunionen, bland annat kunde radar därifrån söka av himlen efter robotar över Nordpolen.

Men USA fruktade att ryssarna skulle förstöra basen som en inledning på ett kärnvapenkrig. Därför lät Washington kärnvapenbestyckade B52-plan cirkla över den. De skulle ge sig iväg direkt till Moskva vid ett anfall.

Den 21 januari kraschade ett av bombplanen på isen några kilometer från basen. Sprängämnena kring de fyra atombomberna detonerade men utlöste inte själva kärnvapendelen, enligt BBC.

Radioaktivt material spreds över isen och kastades också upp i en rökplym i luften, visar de nu offentliga handlingarna.

Utredare samlade tusentals vrakdelar från nedslagsplatsen och också is som innehöll radioaktiva spillror men kom snart fram till att bara tre av de fyra bomberna hittats.

Eftersom den fjärde antogs ha smält isen och hamnat på havsbottnen sökte man på våren under vattnet. Men ingenting hittades och utredarna gav upp.

William H Chambers, en före detta kärnvapenkonstruktör på atombombslaboratoriet i Los Alamos som hade hand om Thulekraschen, säger till BBC att det fanns en "besvikelse" över att man inte hittade planets alla delar.

Men han förklarade:

– Det skulle vara väldigt svårt för någon annan att hämta upp de hemliga delarna om inte vi kunde hitta dem.

USA:s försvarsdepartement ville inte kommentera BBC:s uppgifter utan hänvisade till tidigare offentliga studier av olyckan. I dessa har departementet sagt att alla fyra vapnen "förstörts".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.