Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Finanskrisen kan slopa dödstraffen i USA

Nyheter | 18/02/2009 06:10

Flera amerikanska delstater har börjat diskutera att avskaffa dödsstraffet . Skälet är finanskrisen - det är dyrt att avrätta människor.

Flera amerikanska delstater har börjat diskutera att avskaffa dödsstraffet. Skälet är den ekonomiska krisen - det är dyrt att avrätta människor.

36 av USA:s 50 delstater tillåter avrättningar och omkring två tredjedelar av det amerikanska folket är för dödsstraff.

De flesta delstater som nu funderar på att ändra lagen är sådana som avrättat högst fem människor de senaste 30 åren.

De ekonomiska besparingarna kan bli avgörande. En avrättning kan bli tio gånger dyrare än en livstidsfånge.

Utöver de komplicerade och långdragna rättsprocesserna förekommer nästan alltid överklaganden och fången representeras i allmänhet av advokater betalda av delstaten. Att bevaka dödskamrarna och fångarna i dödscellerna är också kostsamt.

Dödsstraffsmotståndare har räknat ut att det i Kansas är omkring 70 procent dyrare att avrätta en fånge än att betala ett livstidsstraff. Notan för en dödsdömd går på 1,26 miljoner dollar medan en livstidsdömd kostar 740 000 dollar, enligt forskningsgruppen Death Penalty Information Center (DPIC) i Washington.

Delstater som börjat diskutera att avskaffa dödsstraffet av ekonomiska skäl är Montana, Kansas, New Mexico, Maryland, Nebraska och New Hampshire.

Skrivet av: