Onsdag 22 Sep
Stockholm

"Nyheter24.nyheter24" – framtidens webbadress?

1 av 3
2 av 3
3 av 3

"Nyheter24.Nyheter24", den domänen kan bli sanning i framtiden efter att ett förslag som tillåter nya domänsuffix röstats igenom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad är Icann och domäner?

Internet Corporation for Assigned och Numbers (ICANN) är en icke vinstdrivande bolag som ligger i Kalifornien och arbetar med att hantera logistiken för Internet Protocol (IP) adresser och domännamn.

Varje dator som än ansluter till Internet måste ha en unik adress för att utfärda förfrågningar och ta emot information inom Internet. När en användare loggar in på Internet, tilldelar Internet Service Provider (ISP) en IP-adress.

Förutom att varje dator på Internet har en unik adress måste varje webbplats har också en unik adress. Domännamnet används endast som en bekvämlighet, eftersom namn är lättare för folk att komma ihåg än en sträng med siffror. Med tanke på det stora antal Internauts och webbplatser, blir det tydligt att ICANN har en väldig jobb i att förvalta det globala samordningen av detta avgörande aspekt av Internet.

Vi är vana vid att de flesta hemsideadresser slutar med till exempel .se, .com eller .org. Men nu blir det annorlunda.

Icann, organisationen som ansvarar för världens domännamn, har beslutat att tillåta nya suffix.


Det innebär att vem som helst, för 1,1 miljoner kronor, kan ansöka om en ny, egen toppdomän. Www.hotels.com kan då i praktiken bli www.hotels.hotels. Då kan  företaget strukturera upp sina adresser till: www.sweden.hotels och www.france.hotels och så vidare - och således göra sökningen betydligt enklare.

– Antalet internetanvändare ökar, sist jag hörde fanns det 1 800 000 miljoner hemsideadresser men bara 300 toppdomäner. Hade toppdomänerna vuxit i samma takt hade vi haft 2000 i dag. Det kommer behövas ofattbart många adresser, säger Staffan Jonson, på IIS, som driver .se till Nyheter24.

– Det som händer är att man tar bort ett steg i domänstrukturen, säger Fredrik Wass, expert på webb och nättrender, till Nyheter24.

Vad är fördelarna?

– Det handlar om marknadsföring. Man får en tydligare avsändare, säger Fredrik Wass och förklarar att om ett företag tidigare haft en kampanj så blir adressen till exempel www.ericsson.kampanj.se, men med de nya toppdomänerna skulle adressen bli www.kampanj.ericsson.

– Du som affärsverksamhet får din identitet på nätet. Det är lätt att hitta ditt varumärke. Det blir en genväg till ditt företags identitet, säger Staffan Jonson till Nyheter24.

Hård kritik

Icanns beslut är kontroversiellt och har diskuterats fram och tillbaka i sex år. Osäkerheten är dock fortfarande stor. De nya toppdomänerna är redan hårt kritiserade.

Vilka är nackdelarna?

– En nackdel är att domännamn missbrukas. Folk köper för att sno från andra. Man kan till exempel registrera .canon innan Canon hinner göra det, säger Staffan Jonson och fortsätter:

– Vem har rätt till ett domännamn, familjen Dupont i Frankrike eller företaget Dupont? Det kan bli rörigt, säger Staffan Jonson till Nyheter24.

Vad kommer det här innebära för .se?

– Egentligen inte så mycket alls. Vi får lite större konkurrens men vi vet att svenskar är väldigt förtjusta i .se, säger Staffan Jonson.

Vilka företag tror du kommer att skaffa egna domäner?

– De stora globala företagen som har verksamhet i hela världen. Coca Cola och Microsoft till exempel, säger Fredrik Wass.

Och först i Sverige?

– Får jag gissa hejvilt så blir det Ericson, säger Staffan Jonson och avslöjar samtidigt att Berlin, Paris och Canon kommer att ansöka om egna domäner.

Alla domänansökningar kontrolleras och tidigast 2013 kan vi få se de första nya, unika toppdomänerna.

Kanske rentav den lite osmidiga nyheter24.nyheter24 blir verklighet?

Kommentera
Kopiera länk
Dela