Europas stormakter möts om krisen

Ledarna för Europas största ekonomier samlas i Berlin i dag för att prata kris.


Ledarna för Europas största ekonomier samlades i Berlin på söndagen för att inför G 20-mötet i London i april försöka enas om en gemensam strategi mot finanskrisen.

Berlinmötet följer efter en vecka då finansmarknaderna återigen har fallit av rädsla för att fler banker ska behöva förstatligas för att inte kollapsa.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill fokusera på långsiktiga ekonomiska reformer i toppmötet med ledarna från Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien och Nederländerna och undvika att mötet domineras av akut krishantering.

Europas ekonomiska stormakter står under press att visa framsteg efter de utfästelser de gjorde på G 20-mötet i Washington i november förra året, då de sjösatte en handlingsplan för att bekämpa finanskrisen och förhindra nya ekonomiska härdsmältor i framtiden.

Sedan dess har krisen fördjupats i både Europa och USA. Många regeringar har tvingats till gigantiska räddningspaket som väckt farhågor om ekonomisk protektionism. EU-kommissionen har uttryckt farhågor kring Frankrikes, Italiens och Spaniens planer på att skydda sina bilindustrier.

Före toppmötet sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy att han inte tänker acceptera någon "svag kompromiss" i Berlin.

Krisens våldsamhet, dess djup, kräver verkligt grundläggande förändringar. Vi måste starta om kapitalismen från grunden, göra den mer moralisk. Det är därför jag vill se ett reellt svar.

Mötet i Berlin skulle inledas klockan 11 och en presskonferens väntades cirka klockan 14.45.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.