Lördag 25 Sep
Stockholm

Obamas krisnota: 4,5 miljoner/sekund

"Vi måste göra allt för att få budgetunderskottet under kontroll."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Nu måste vi göra allt för att få "det exploderande budgetunderskottet under kontroll, förklarar Barack Obama.

Ska han säga - sedan tillträdet har USA:s president lanserat krisåtgärder för 4,5 miljoner kronor i sekunden, vilket kommer att resultera i ett biljonunderskott.

– Aldrig förr i vår historia har en skattesänkning trätt i kraft snabbare, eller gått till så många hårt arbetande amerikaner, sade Obama i sitt veckotal på lördagen.

Han meddelade att lättnaderna för 95 procent av amerikanerna kommer att synas i april, då en genomsnittlig familj kan räkna med minst 65 dollar mer i kassan varje månad.

Skattesänkningarna ingår i Obamas stimulanspaket som beräknats till 787 miljarder dollar. Och det är bara en av de megautryckningar Obama har rivstartat med, i hopp om att hejda den ekonomiska krisen. Han är beredd att lägga 350 miljarder dollar för att rädda finansbranschen - visserligen delvis ett arv från föregångaren George W Bush - och 275 miljarder dollar på bostadsmarknaden.

12 000 miljarder

Sammantaget landar de krisåtgärder Obama lanserat under en månad vid makten på över 12 biljoner kronor - 12 000 miljarder, ett nästan ogreppbart belopp. Det motsvarar över ett årtionde av svenska statsbudgetar, och går också att uttrycka som nästan 4,5 miljoner kronor varje sekund sedan presidenten tillträdde den 20 januari.

Pengaregnet är en signal om hur våldsam USA:s ekonomiska storm faktiskt är, och får de rekordminus Bush stått för de senaste åren att förblekna. För 2008 landade USA:s budgetunderskott på 438 miljarder dollar, medan underskottet för 2009 beräknas till 1 200 miljarder enligt kongressens budgetutskott (CBO). Då är inte ens alla stimulansåtgärder medräknade.

Och krisen väntas ge effekter i samma storleksklass även kommande år. Detta är de första underskotten på biljoner dollar världen någonsin har sett, sade budgetanalytikern Brian Reidl till Fox News i helgen.

Stevie Wonder

Återstår för Obama att hoppas att åtgärderna biter, så att ekonomin tar fart och därmed även intäkterna ökar.

– Detta kommer att kräva att vi gör allt vi kan för att få de exploderande underskotten under kontroll när vår ekonomi börjar återhämta sig, sade han på lördagen, och varnade:

– Ingenting av detta kommer att bli lätt. Vägen framåt kommer att bli lång och full av faror. För lånade pengar måste ju på något sätt till slut betalas tillbaka.

Krisåtgärderna innebär att USA nu bygger på redan tidigare stora skulder till alla som köper Washingtons statsobligationer, till exempel Kina och Ryssland. Krisläget präglar Obamas schema för den kommande veckan. På måndag håller han möte med såväl kongressledamöter som näringslivet i Vita huset för att diskutera just hur underskottet ska hanteras. På tisdag väntar ett linjetal i kongressen, och på torsdag presenterar Obama ett budgetförslag för 2010. Kanske tur att han lagt in lite lättare underhållning på onsdag, då Vita huset blir konsertlokal vid ett hyllningsevenemang för Stevie Wonder.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela