Blodig attack mot AU i Somalia

Minst elva soldater dödades och 15 sårades.


Minst elva burundiska soldater dödades och 15 sårades vid en attack mot AU:s styrka i Somalias huvudstad Mogadishu på söndagen.

"Den burundiska delen av AU-styrkan i Somalia (Amisom) har attackerats med granater sedan den 17 februari", meddelar Afrikanska unionen. "Dessa attacker har i dag (söndag) nått en aldrig tidigare skådad nivå, vilket lett till elva burundiska soldaters död".

En burundisk armétalesman hade tidigare sagt att det rörde sig om en självmordsattack genomförd av islamistiska rebeller.

Mukhtar Robow, talesman för de hårdföra Shababrebellerna hävdade också att det var självmordsdåd.

– Våra krigare har utfört två självmordsattacker mot de otrogna i Mogadischu som vållat många människors död, sa Robow enligt USA Today.

Ett ögonvittne, Ali Mohamed, berättade för AFP att han såg en bil köra in i det burundiska lägret, beläget i det tidigare statliga universitetet i Mogadishu.

– Några minuter senare kom en våldsam explosion, sade han.

Den 3 400 man starka fredsbevarande styrkan från AU utplacerades i mars 2007. Den består av soldater från Burundi och Uganda. Styrkan är underbemannad och lider av underfinansiering och ständig brist på utrustning.

Tidigare i februari uppmanade Shabab sina krigare att intensifiera sitt "heliga krig" mot Amisom. Islamistrebellerna ser styrkan som "inkräktare" och "korsfarare".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.