Tisdag 27 Sep
Stockholm

Blodig attack mot AU i Somalia

Minst elva soldater dödades och 15 sårades.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Minst elva burundiska soldater dödades och 15 sårades vid en attack mot AU:s styrka i Somalias huvudstad Mogadishu på söndagen.

"Den burundiska delen av AU-styrkan i Somalia (Amisom) har attackerats med granater sedan den 17 februari", meddelar Afrikanska unionen. "Dessa attacker har i dag (söndag) nått en aldrig tidigare skådad nivå, vilket lett till elva burundiska soldaters död".

En burundisk armétalesman hade tidigare sagt att det rörde sig om en självmordsattack genomförd av islamistiska rebeller.

Mukhtar Robow, talesman för de hårdföra Shababrebellerna hävdade också att det var självmordsdåd.

– Våra krigare har utfört två självmordsattacker mot de otrogna i Mogadischu som vållat många människors död, sa Robow enligt USA Today.

Ett ögonvittne, Ali Mohamed, berättade för AFP att han såg en bil köra in i det burundiska lägret, beläget i det tidigare statliga universitetet i Mogadishu.

– Några minuter senare kom en våldsam explosion, sade han.

Den 3 400 man starka fredsbevarande styrkan från AU utplacerades i mars 2007. Den består av soldater från Burundi och Uganda. Styrkan är underbemannad och lider av underfinansiering och ständig brist på utrustning.

Tidigare i februari uppmanade Shabab sina krigare att intensifiera sitt "heliga krig" mot Amisom. Islamistrebellerna ser styrkan som "inkräktare" och "korsfarare".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.