Bollywood strejkar

- 01/10/2008, 16:54 -

Över 100 000 film- och tevearbetare strejkar i Indien.

– Från och med i morse går vi inte till jobbet och det har lett till nedläggning av många inspelningar, säger Dinesh Chaturvedi, chef för Federationen för västra Indiens filmarbetare, till Sulekha.

Han uppger att 147 000 arbetare inte gick till jobbet i morse. De protesterar mot låga löner, löner som inte betalas i tid och att producenterna anställer arbetskraft som inte är fackansluten.

– Alla inspelningar är inställda. Producenterna har brutit mot avtalet de underteckande för ett och ett halvt år sedan, säger Dinesh Chaturvedi till Gulf News.

– Löneutbetalningar har varit försenade med tre månader, sex månader, ja, upp till ett år. Och producenterna anställer icke fackanslutna för att spara pengar. Vi är inte glada över att behöva utlysa denna strejk, men vi har inget val, förklarar han.

Bollywood producerar mer än 1000 filmer per år varav mer än 20 procent på det dominerande språket Hindi. Strejken är dock utlyst på obestämd tid så tills producenterna skärper sig ligger hela industrin nere.

Skrivet av: