Billigbilen indisk protestfavorit

- 05/10/2008, 00:15 -

Indiens 15 000-kronorsbil drar på sig protester från alla håll. Först fick bondeaktioner Tata att stoppa fabriksplanerna utanför Calcutta, nu protesteras det mot att billigbilen Nano ska tillverkas någon annanstans. (TT)

Indiens omtalade 15 000-kronorsbil drar på sig protester från alla håll. Först fick våldsamma bondeaktioner industrijätten Tata att stoppa fabriksplanerna utanför Calcutta, nu protesterar tusentals människor mot att billigbilen Nano ska tillverkas någon annanstans.

Vi vill att Nano ska rulla ut från (fabriken i) Singur, ropade demonstranter beväpnade med metallstänger och asfaltbitar på lördagen.

Demonstrationen lamslog trafiken på en av Calcuttas stora tillfartsvägar. Många av demonstranterna är människor som bor eller arbetar i närheten av den planerade fabriken, och hade stora förhoppningar på att Tatas satsning skulle utveckla trakten.

Att Tata helt överger Singurprojektet meddelades så sent som i fredags. Var Nano ska byggas i stället är oklart, men Tata har inte ändrat prognosen att Nano ska kunna börja säljas redan i år.

Tata Group är en av Indiens största industrikoncerner, och har i år även skapat rubriker i Europa genom att köpa Land Rover och Jaguar av Ford - därmed lämnande Volvo ensamt kvar som Fords så kallade premiummärke.

Nano ska i Indien kosta endast 100 000 rupier, cirka 15 000 kronor. Det innebär att man skulle få över 50 Nano för de nya toppmodellerna i Tatas stall - Jaguars XK- och XJ-modeller och de större Range Rover kan kosta över en miljon kronor styck.

Om Nano kommer till Europa, vilket det ryktas om, lär den dock bli dyrare eftersom den då måste byggas om i enlighet med europeiska säkerhetskrav.

Skrivet av: