Israelisk politik oroar EU

- 23/02/2009, 18:06 -

Israels högerledare Netanyahu har inte lyckats locka Kadimas Tzipi Livni.

Israels högerledare Benjamin Netanyahu har inte lyckats locka Kadimaledaren Tzipi Livni till att delta i en regeringskoalition. Den israeliska politiken oroar EU.

Det tyngsta skälet till att Netanyahu och Livni inte kan komma överens är hur fredsprocessen i Mellanöstern ska hanteras. Men samtalen ska fortsätta.

Vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel signaleras lätt oro kring hur samarbetet kan komma att arta sig med en Netanyahu-ledd israelisk regering.

– Jag tror att vi kan få lite av en knepig start, men vi måste gå framåt med fredsprocessen, sade Tjeckiens vice premiärminister Alexandr Vondra på väg in till måndagens möte.

– Jag såg något i morse om en del av de partier han förhandlar med, som ställer krav som klart och tydligt inte går ihop med de åtaganden till fredsprocessen som finns. Jag tycker det är mycket viktigt att vi skickar en stark signal om att det inte kommer att accepteras, sade Carl Bildt.

Den svenske utrikesministern kan ha syftat på till exempel Nationell union, ett litet parti som kräver omfattande gynnande av laglösa bosättningar på Västbanken för att ställa upp för Netanyahu.

Livni har gått med på att träffa Likudledaren igen för fortsatta samtal.

– Det finns ingen anledning att låta bli, sade hon efter mötet.

Netanyahu har lovat att mittenpartiet Kadima ska få stort inflytande över regeringens politik om Livni går med på att bilda koalition med honom.

Hittills har den avgående utrikesministern avvisat samarbete med Likud och har sagt att hon hellre leder Kadima i opposition, trots att partiet fick flest röster i valet den 10 februari.

Men Netanyahu, som vill undvika en renodlad högerregering, sockrade sitt bud rejält i samband med söndagens möte med Livni.

Han rapporteras ha erbjudit Kadima två av de tre tyngsta ministerposterna - utrikes, finans och försvar. Han har också avbrutit koalitionssamtalen med alla andra partier tills överläggningarna med Kadima är slutförda.

Och inom Kadima växer trycket på Livni att säga till ja Netanyahu, rapporterar israelisk press. Många i partitoppen tycker att hon varit alltför snabb att säga nej.

Skrivet av: