Pakistan går med på talibanernas krav

Vapenvila i utbyte mot sharialagar i Pakistan.


Pakistan och talibanerna. Problemet har länge legat och pyrt. Men den senaste tiden har det kokat över. Talibanerna kräver att sharialagen ska råda i Swatdalen, även kallat Pakistans Schwiez. Dalen som tidigare var ett turistparadis har förvandlats till ett område där utlänningar riskerar att få huvudena avskurna.

Under den senaste tiden har den pakistanska regeringen förhandlat med talibanerna. Regeringen har bland annat gått med på kraven om sharialag och därmed fått till stånd en vapenvila som i dag har förlängts på obestämd tid.

Samtidigt meddelar Pakistans statsägda nyhetsbyrå att pakistanska säkerhetsstyrkor kommer övervaka en annan vapenvila under fyra dygn i en annan region i nordvästra Pakistan, skriver CNN.

Enligt nyhetsbyrån är det olika lokala stamledare som begärt att regeringsstyrkor ska övervaka vapenvilan. Vapenvilan som ska pågå under fyra dygn kommer inledas på onsdag.

Kritiker har kallat vapenvilorna för ett ödesdigert misstag av den pakistanska regeringen och menar att regeringen endast förvärrar situationen genom att gå med på talibanernas krav. Samtidigt påpekar olika analytiker och politiska observatörer i området att regeringen inte har haft något val, skriver CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!