Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama fick hiv-blod på posten

Nyheter | 28/02/2009 17:46

Brev med hivsmittat blod adresserades till presidenten - en man arresterad.

En man i Chicago har arresterats för att ha skickat hivsmittat blod till USA:s president Barack Obama.

Det är andra gången någonsin som hiv-infekterat blod har skickats med medvetet ont uppsåt genom den amerikanska posten

Mannen påstås ha skickat kuvert med det smittade blodet till Obama och hans stab, i hopp om att döda eller skada dem.

Det var under veckorna innan Obamas installation som president som den etiopiska flyktingen Saad Hussein, skickade ett kuvert adresserat till "Barack Obama" till regeringskontoret i Springfield, Illnois.

Rödaktiga prickar

Kuvertet innehöll en rad artiklar, däribland ett brev med rödaktiga prickar och en inträdesbiljett till Obamas valfest i Chicagos Grant Park. Enligt dokument från rättegången ska Hussein, som tar mediciner för att behandla en psykisk sjukdom, ha sagt till FBI-agenter att han är "väldigt sjuk i hiv", och att han skar sig i fingrarna med ett rakblad så han kunde droppa blod på brevet.

Säkerhetsteam inkallades efter att kuvertet öppnats, och 300 personer tvingades ifrån sina arbeten under nästan två timmar när kontoret stängdes.

Beundrare till Obama

Hussein sa, via sin bror som tolk, till FBI-agenter att han faktiskt är "en beundrare" till Obama, och att han "sökte hjälp från regeringen". Han berättade också att han hoppades få biljetter till installationsceremonin i Washington.

Några dagar efter brevet till Obama skickade Hussein två till brev på posten. Det ena var adresserat till "Emanuel", en given referens till Obamas stabschef Rahm Emanuel. De två breven innehöll något som verkade vara torkat blod.

"Med uppsåt att döda"

Hussein arresterades förra månaden, anklagad för att "med vetskap ha skickat brev innehållande hiv-smittat blod med uppsåt att döda eller skada andra".

Enligt domstolsdokumenten framgår det inte om breven verkligen kunde ha dödat eller sårat någon. Hiv smittar normalt bara på tre sätt. Genom sexuell kontakt, genom att dela nålar eller genom blodtransfusioner.

Saad Hussein sitter för närvarande häktad i Chicago i väntan på en undersökning för om hans mentala hälsa håller för att gå till rättegång, uppger Fox News.

Skrivet av: