EU skickar antipiratstyrka

EU ska nu etablera en antipiratstyrka utanför Somalia. (TT)


Piraterna i Adenbukten utanför Somalia gör strålande affärer. Bara i år har deras verksamhet kostat rederier mellan 125 och 200 miljoner kronor i lösesummor.

EU ska nu etablera en antipiratstyrka i området.

Enligt den franske försvarsministern Hervé Morin sänder EU en antipiratstyrka till de somaliska vattnen, rapporterar BBC News. Åtta länder uppges ingå i styrkan.

Löftet följer på den segdragna kapningen av det ryska fartyget Faina, intaget av ett 50-tal pirater som kräver 20 miljoner dollar i lösesumma. Skeppet är lastat med stridsvagnar och annan krigsmaterial.

Bara i år har över 60 skepp attackerats, vilket fått försäkringspremierna att tiofaldigas på ett år. Den brittiska tankesmedjan Chatham House varnade på torsdagen för att piraternas verksamhet kan hota världshandeln om ingenting görs:

"Om den extra försäkringskostnaden verkar avskräckande, eller om faran helt enkelt blir för stor, då kan rederier helt komma att undvika Adenbukten och i stället ta den långa vägen till Europa och Nordamerika runt Godahoppsudden".

De extra veckornas resa och bränslekostnader skulle göra varutransporterna väsentligt dyrare, i en tid när oljepriset redan dragit åt tumskruvarna kring världshandeln.

Adenbukten leder upp till Suezkanalen, och drygt 20 000 fartyg om året trafikerar årligen vattnen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.