Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU skickar antipiratstyrka

Nyheter | 02/10/2008 13:39

EU ska nu etablera en antipiratstyrka utanför Somalia. (TT)

Piraterna i Adenbukten utanför Somalia gör strålande affärer. Bara i år har deras verksamhet kostat rederier mellan 125 och 200 miljoner kronor i lösesummor.

EU ska nu etablera en antipiratstyrka i området.

Enligt den franske försvarsministern Hervé Morin sänder EU en antipiratstyrka till de somaliska vattnen, rapporterar BBC News. Åtta länder uppges ingå i styrkan.

Löftet följer på den segdragna kapningen av det ryska fartyget Faina, intaget av ett 50-tal pirater som kräver 20 miljoner dollar i lösesumma. Skeppet är lastat med stridsvagnar och annan krigsmaterial.

Bara i år har över 60 skepp attackerats, vilket fått försäkringspremierna att tiofaldigas på ett år. Den brittiska tankesmedjan Chatham House varnade på torsdagen för att piraternas verksamhet kan hota världshandeln om ingenting görs:

"Om den extra försäkringskostnaden verkar avskräckande, eller om faran helt enkelt blir för stor, då kan rederier helt komma att undvika Adenbukten och i stället ta den långa vägen till Europa och Nordamerika runt Godahoppsudden".

De extra veckornas resa och bränslekostnader skulle göra varutransporterna väsentligt dyrare, i en tid när oljepriset redan dragit åt tumskruvarna kring världshandeln.

Adenbukten leder upp till Suezkanalen, och drygt 20 000 fartyg om året trafikerar årligen vattnen.

Skrivet av: