Fredag 22 Okt
Stockholm

Danskt fläskkött fullt av salmonella

Det finns långt mer salmonella i danskt fläskkött än i det som danskarna importerar. Nu uppmanar en dansk expert konsumenterna att köpa svenskt fläskkött i stället.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Danska Födevarestyrelsen, motsvarigheten till Livsmedelsverket, säger i en intern rapport som danska tidningen BT tagit del av att det finns salmonella i 12,9 procent av alla partier med danskt svinkött, mot 9,8 procent i köttet från utlandet. Danska myndigheter brukar annars hävda att det är det importerade köttet som är fullt av salmonella.

– De är alltså absolut inte trovärdiga, och har ljugit danskarna rakt upp i ansiktet. Jag kan bara uppmana människor att bojkotta de danska kotletterna, och köpa utländskt, helst det svenska, om de vill undgå att bli sjuka, säger livsmedelsexperten Orla Zinck, tidigare chef inom livsmedelsmyndigheterna.

Tidigare i veckan framkom att fyra danska åldringar dött efter att ha ätit salmonellasmittad korv. Totalt blev 3 700 danskar sjuka av salmonella förra året..

– För vi måste erkänna att det är för mycket salmonella i danskt fläskkött, medan det gå mycket bättre för det utländska. Jag tänker därför lägga fram en plan för hur man ska åtgärda svinslakterierna, där produktionen bör hållas långt mer separerad, säger Eva Kjer Hansen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela