Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Danskt fläskkött fullt av salmonella

- 01/03/2009, 14:20 -

Det finns långt mer salmonella i danskt fläskkött än i det som danskarna importerar. Nu uppmanar en dansk expert konsumenterna att köpa svenskt fläskkött i stället.

Danska Födevarestyrelsen, motsvarigheten till Livsmedelsverket, säger i en intern rapport som danska tidningen BT tagit del av att det finns salmonella i 12,9 procent av alla partier med danskt svinkött, mot 9,8 procent i köttet från utlandet. Danska myndigheter brukar annars hävda att det är det importerade köttet som är fullt av salmonella.

– De är alltså absolut inte trovärdiga, och har ljugit danskarna rakt upp i ansiktet. Jag kan bara uppmana människor att bojkotta de danska kotletterna, och köpa utländskt, helst det svenska, om de vill undgå att bli sjuka, säger livsmedelsexperten Orla Zinck, tidigare chef inom livsmedelsmyndigheterna.

Tidigare i veckan framkom att fyra danska åldringar dött efter att ha ätit salmonellasmittad korv. Totalt blev 3 700 danskar sjuka av salmonella förra året..

– För vi måste erkänna att det är för mycket salmonella i danskt fläskkött, medan det gå mycket bättre för det utländska. Jag tänker därför lägga fram en plan för hur man ska åtgärda svinslakterierna, där produktionen bör hållas långt mer separerad, säger Eva Kjer Hansen.

Skrivet av: