Fabriksfusk bakom salmonellautbrott

500 personer har insjuknat och åtta kan ha dött till följd av utbrottet.


De amerikanska myndigheterna har spårat ett allvarligt utbrott av salmonella till en fabrik för jordnötsprodukter i delstaten Georgia. Fabriken tros ha levererat varor trots att det funnits misstankar om att de kan ha varit salmonellasmittade, enligt amerikanska läkemedels- och livsmedelsmyndigheten FDA.

Över 500 personer i 43 delstater i USA, och i Kanada, har insjuknat i utbrottet som även kopplas till åtta dödsfall.

– När FDA:s inspektörer besökte Peanut Corp of Americas fabrik i Blakely i Georgia hittade de tolv exempel på hur företaget hittat salmonellabakterier men ändå sålt produkterna, sade FDA:s Michael Rogers vid en telekonferens med journalister på tisdagen.

Dokument visar att sedan företagets egna tester visat spår av salmonella, så skickades en del produkter till ett annat laboratorium där inga spår hittades. Produkterna såldes därefter.

Företagets varor har inte sålts till detaljhandeln, utan som jordnötssmör i industriförpackningar till skolor och andra institutioner, eller som jordnötspasta till fabriker som gör bland annat snacks och hundgodis.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.