Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fabriksfusk bakom salmonellautbrott

Nyheter | 28/01/2009 06:02

500 personer har insjuknat och åtta kan ha dött till följd av utbrottet.

De amerikanska myndigheterna har spårat ett allvarligt utbrott av salmonella till en fabrik för jordnötsprodukter i delstaten Georgia. Fabriken tros ha levererat varor trots att det funnits misstankar om att de kan ha varit salmonellasmittade, enligt amerikanska läkemedels- och livsmedelsmyndigheten FDA.

Över 500 personer i 43 delstater i USA, och i Kanada, har insjuknat i utbrottet som även kopplas till åtta dödsfall.

– När FDA:s inspektörer besökte Peanut Corp of Americas fabrik i Blakely i Georgia hittade de tolv exempel på hur företaget hittat salmonellabakterier men ändå sålt produkterna, sade FDA:s Michael Rogers vid en telekonferens med journalister på tisdagen.

Dokument visar att sedan företagets egna tester visat spår av salmonella, så skickades en del produkter till ett annat laboratorium där inga spår hittades. Produkterna såldes därefter.

Företagets varor har inte sålts till detaljhandeln, utan som jordnötssmör i industriförpackningar till skolor och andra institutioner, eller som jordnötspasta till fabriker som gör bland annat snacks och hundgodis.

Skrivet av: