Spanjorer till regionval i krisen

PNV, som har regerat Baskien sedan 1980, går mot seger igen.


Nationalistpartiet PNV kan bilda regering i Baskien. PNV, som har regerat Baskien sedan 1980, fick mellan 30 och 32 platser av de 75 platserna i regionparlamentet.

Spaniens nordregioner Baskien och Galicien gick på söndagen till val - första väljartestet för landets styrande Socialistparti sedan den globala finanskrisen slog till.

PNV fick mellan 30 och 32 platser av de 75 platserna i regionparlamentet. Socialistpartiet fick mellan 26 och 28 mandat enligt den vallokalsundersökning som Ipsos gjort för TVE

Valdeltagandet var runt 49 procent, det vill säga ungefär lika stort som vid förra valet 2005.

Hot om våld

Valet genomfördes under hotet av nya våldsdåd från separatistgruppen ETA, som kräver självständighet för regionen och anklagas för att ha dödat över 800 människor under sin 40 år långa kamp. ETA har kritiserat regionvalet hårt och har på senare tid genomfört flera bombattacker. En misstänkt ETA-medlem greps också i Baskien strax innan valet inleddes, meddelade spansk polis.

Enligt regionregeringen hade polisen bevakat 24-åringen och grep honom då ett attentat föreföll vara nära förestående. I en lägenhet som han använt hittades material för att tillverka sprängladdningar. Fyra miljoner väljare var berättigade att rösta i regionvalen, de första sedan Socialistpartiet lett av premiärminister José Rodriguez Zapatero återkom till makten för ett år sedan.

Sedan dess har finanskrisen drivit även Spanien in i ekonomisk recession. Under sista kvartalet 2008 steg arbetslösheten till hela 13,9 procent - högst bland alla de 27 EU-länderna.Förbjudna partier Socialisternas väljarstöd kan, enligt bedömare, bygga på just Zapateros försök under hans förra period som premiärminister att förhandla med ETA om fred. Dessa förhandlingar strandade dock, varpå ETA återupptog sina attentat.

I det nordvästliga Galicien hoppas Socialisterna att kunna bita sig fast vid det regeringsinnehav de erövrade 2005, men opinionsmätningar pekar mot en hård kamp med det konservativa oppositionspartiet Partido Popular (PP).

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.