Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nordkorea och FN-befäl i gränsmöte

Nyheter | 02/03/2009 07:18

Ett spänt möte hölls i Panmunjom.

Nordkoreanska generaler och representanter för den USA-ledda FN-styrkan i Sydkorea träffades på måndagen för de första samtalen på över sex år.

Mötet i gränsstaden Panmunjom hölls mot bakgrund av stigande spänning i regionen.

FN-kommandot sade i ett uttalande inför mötet att det hölls på begäran av Nordkorea. "Dessa samtal kan vara nyttiga för att skapa förtroende och förhindra missförstånd, såväl som att införa öppenhet angående bägge sidors avsikter", hette det.

Mötet avslutades efter ett par timmar utan kommentarer.

Spänningarna har ökat sedan Nordkorea sade upp samarbetsavtal med Sydkorea på grund av missnöjde med Sydkoreas nye konservative president Lee Myung-Bak. Han har intagit en tuffare linje mot Pyongyang än sina företrädare.

Nordkorea rapporteras samtidigt förbereda ett test av en långdistansrobot med kapacitet att i teorin nå så långt som Alaska.

USA:s nye Nordkoreasändebud Stephen Bosworth ska senare i veckan besöka Peking, Tokyo och Seoul för att diskutera hur Nordkorea ska förmås att avstå från testskjutningen och återvända till samtalen om avveckling av landets kärnteknikprogram.

Skrivet av: