Militärchef dödades i Guinea-Bissau

Militärhögkvarteret i Guinea-Bissau har delvis raserats.


Militärhögkvarteret i västafrikanska Guinea-Bissau raserades delvis av kraftiga explosioner på söndagskvällen. Stabschefen Tagme Na Wai dödades i attacken och ytterligare fem personer skadades.

– General Tagme Na Wai var på sitt kontor när en bomb exploderade, sade hans medarbetare Bwam Nhamtchio i telefon till AFP.

Ytterligare fem personer ska ha skadats i explosionerna som skakade högkvarteret. Ögonvittnen berättar för Reuters att byggnaderna besköts med raketdrivna granater av okända angripare.

Soldater omringade militäranläggningen i jakten på de okända angriparna och beordrade två privata radiostationer att sluta sända. Även statstelevisionen bröt sina sändningar.

"För journalisternas säkerhet måste ni stänga radiostationen och sluta sända. Det är med tanke på er egen säkerhet", sade en militärtalesman till journalister på Radio Bombolom.

Guinea-Bissau har en historia präglad av kupper och inre strider. I början av januari anklagade militären president Joao Bernardo Vieireas milis för att skjutit mot stabschefen Tagme Na Wai, som tidigare hade kritiserat presidenten.

En medlem av milisen nekade till att skottlossningen skulle ha varit ett mordförsök, men militären beordrade likväl att milisen skulle upplösas.

Den 400 man starka milisen hade rekryterats av inrikesdepartementet för att skydda Vieira sedan presidentens residens beskjutits med granater och maskingevär i november. Vieira överlevde attacken, som ska ha utförts av revolterande soldater.

Guinea-Bissau är ett av världens fattigaste länder, vars viktigaste exportvara är cashewnötter. Landets stabilitet har på senare år hotats av colombianska narkotikaligor som använder det västafrikanska landet i sin smuggelrutt till Europa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.