Pastaförbud i Gaza

Kongressman: När exploderade linsbomber senast?


Håller någon på att döda er med makaroner? frågade kongressmannen Brian Laird israelerna efter en rundresa i Gazaremsan tillsammans med andra höga USA-politiker.

Att produkter som linser, makaroner och tomatpasta ingick i Israels blockad mot import av matvaror till Gaza chockerade politikerna, den hittills mest framstående gruppen amerikaner som besökt området, skriver tidningen The Independent i sin nätupplaga.

Pastaprodukter som makaroner är lyxvaror och inte humanitärt nödvändiga, var israelernas förklaring till den amerikanska delegation på importförbudet.

Först sedan ordföranden i USA-senatens utrikesutskott John Kerry tagit upp frågan med försvarsminister Ehud Barak efter besöket i Gazaremsan i februari tillät Israel att Gazaborna fick pastaprodukter.

Hur många varor som Israel svartlistat är en mysterium för FN-tjänstemän och hjälporganisationer som utsätts för kraftiga fördröjningar när de ska föra in förnödenheter i Gaza. Varor som betong och stål är förbjudna eftersom Hamas skulle kunna använda dem till att bygga bunkrar eller raketer avsedda för israeliska mål.

Ett av de stora problemen är att "förbudslistan" är föränderlig.

– Vi upptäcker att varor är förbjudna från "fall till fall" och "dag för dag", säger talesmannen för FN-organet UNRWA Christopher Gunness.

Andra exempel på varor som israelerna inte släppt in Gaza: papper att trycka läroböcker på, ett vattenreningssystem, generatorer, vattenpumpar, hushållsgas och kikärter. Fem lastbilar med anteckningsböcker till skolorna måste vända om vid Herem Shalomöverfarten, eftersom israelerna krävde motsvarande 9 500 kronor per fordon i administrationsavgift.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.