Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pastaförbud i Gaza

Nyheter | 03/03/2009 06:44

Kongressman: När exploderade linsbomber senast?

Håller någon på att döda er med makaroner? frågade kongressmannen Brian Laird israelerna efter en rundresa i Gazaremsan tillsammans med andra höga USA-politiker.

Att produkter som linser, makaroner och tomatpasta ingick i Israels blockad mot import av matvaror till Gaza chockerade politikerna, den hittills mest framstående gruppen amerikaner som besökt området, skriver tidningen The Independent i sin nätupplaga.

Pastaprodukter som makaroner är lyxvaror och inte humanitärt nödvändiga, var israelernas förklaring till den amerikanska delegation på importförbudet.

Först sedan ordföranden i USA-senatens utrikesutskott John Kerry tagit upp frågan med försvarsminister Ehud Barak efter besöket i Gazaremsan i februari tillät Israel att Gazaborna fick pastaprodukter.

Hur många varor som Israel svartlistat är en mysterium för FN-tjänstemän och hjälporganisationer som utsätts för kraftiga fördröjningar när de ska föra in förnödenheter i Gaza. Varor som betong och stål är förbjudna eftersom Hamas skulle kunna använda dem till att bygga bunkrar eller raketer avsedda för israeliska mål.

Ett av de stora problemen är att "förbudslistan" är föränderlig.

– Vi upptäcker att varor är förbjudna från "fall till fall" och "dag för dag", säger talesmannen för FN-organet UNRWA Christopher Gunness.

Andra exempel på varor som israelerna inte släppt in Gaza: papper att trycka läroböcker på, ett vattenreningssystem, generatorer, vattenpumpar, hushållsgas och kikärter. Fem lastbilar med anteckningsböcker till skolorna måste vända om vid Herem Shalomöverfarten, eftersom israelerna krävde motsvarande 9 500 kronor per fordon i administrationsavgift.

Skrivet av: