Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gazakriget når Facebook

- 01/01/2009, 19:13 -

Hundratals palestinier i häxjakt på israelisk student på nätverkssajten Facebook.

Det råder krig på den sociala nätverkssajten Facebook. Ända sedan de första bomberna föll över Gaza har det varit "eld och lågor" på den 26-årige israeliske studenten Tomer Perrys Facebooksida. Med 700 palestinska vänner på sin lista har han stött på en enorm känslostorm och upptäckt personliga spärrar, som han tidigare aldrig har varit medveten om.

– Jag har redan stött på spärrar mellan mig och mina närmaste palestinska vänner. På Facebook, när du är arg, går det så fort att skriva en förolämpande kommentar utan att tänka efter. Man behöver inte ringa någon för att berätta vad man tycker om dem... Jag tror att vissa vänskaper på Facebook kommer att överleva, och vissa förstöras, säger Tomer Perry.

En av hans palestinska vänner uppdaterar kontinuerligt en räknare med antalet döda i Gaza, och en annan vän, som löper risk att träffas av Hamas raketer, uppdaterar sin sida varje gång hon hör raketlarmet innan en attack.

Personer från båda lägren har publicerat arga och stötande meddelanden såsom "Förvandla Gaza till en parkeringsplats" och "Åt helvete med nazistiska Israel. Hitler borde ha slutfört arbetet.", skriver The Daily Beast.

– Det ironiska är att israeler och palestinier använder Facebook för att kommunicera som om vi vore på olika kontinenter, på samma sätt som vi kommunicerar med människor i USA. Men faktum är att vi är precis bredvid varandra, säger Lama Mashni, en 25-årig palestinier, som har slutat att prata med sina israeliska Facebookvänner sedan krisen började i Gazaremsan.

Skrivet av: