Gazakriget når Facebook

Hundratals palestinier i häxjakt på israelisk student på nätverkssajten Facebook.


Det råder krig på den sociala nätverkssajten Facebook. Ända sedan de första bomberna föll över Gaza har det varit "eld och lågor" på den 26-årige israeliske studenten Tomer Perrys Facebooksida. Med 700 palestinska vänner på sin lista har han stött på en enorm känslostorm och upptäckt personliga spärrar, som han tidigare aldrig har varit medveten om.

– Jag har redan stött på spärrar mellan mig och mina närmaste palestinska vänner. På Facebook, när du är arg, går det så fort att skriva en förolämpande kommentar utan att tänka efter. Man behöver inte ringa någon för att berätta vad man tycker om dem... Jag tror att vissa vänskaper på Facebook kommer att överleva, och vissa förstöras, säger Tomer Perry.

En av hans palestinska vänner uppdaterar kontinuerligt en räknare med antalet döda i Gaza, och en annan vän, som löper risk att träffas av Hamas raketer, uppdaterar sin sida varje gång hon hör raketlarmet innan en attack.

Personer från båda lägren har publicerat arga och stötande meddelanden såsom "Förvandla Gaza till en parkeringsplats" och "Åt helvete med nazistiska Israel. Hitler borde ha slutfört arbetet.", skriver The Daily Beast.

– Det ironiska är att israeler och palestinier använder Facebook för att kommunicera som om vi vore på olika kontinenter, på samma sätt som vi kommunicerar med människor i USA. Men faktum är att vi är precis bredvid varandra, säger Lama Mashni, en 25-årig palestinier, som har slutat att prata med sina israeliska Facebookvänner sedan krisen började i Gazaremsan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.