Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya rön på vaccinfronten

Nyheter | 03/03/2009 08:52

Ett snabbare skydd än dagens vacciner är på väg.

Ett sätt att styra immunförsvaret på kemisk väg skulle kunna bli ett kommande vapen i kampen mot en rad sjukdomar, uppger forskare i USA. Så kallad reaktiv immunisering skulle snabbt kunna ge skydd mot virus, bakterier och gifter liksom cancerceller, antyder inledande försök på möss som hade utsatts för två typer av cancerceller.

De biologiska vacciner som används nu kan behöva dagar och veckor innan de ger skydd.

Scripps Research Institute i Kalifornien har utvecklat metoder, som i två steg inriktar sig på vissa celler och utvecklar en allmängiltig immunitet, rapporterar forskarna i medicinska tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ett antal tester fortsätter nu för att visa om metoden är så revolutionerande som forskarna vid Scripps hoppas på. Med tanke på att försöken bara är gjorda på försöksdjur finns ännu ingen anledning att jubla för människans räkning. Många år av forskning återstår ännu.

Skrivet av: