Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

ICC: Sudans president ska gripas

Nyheter | 04/03/2009 15:41

Sudans president Omar al-Bashir ska gripas.

Internationella brottmålsdomstolen utfärdar en arresteringsorder mot al-Bashir som anklagas för krigsbrott och brott mot mänskligheten i regionen Darfur.

al-Bashir misstänkts för fem typer av brott mot mänskligheten, bland annat mord, tortyr och våldtäkt, samt två former av krigsbrott: plundring och avsiktliga attacker mot civila.

På presskonferensen sade ICC också att domstolen inte anser sig ha tillräckliga grunder för att inkludera anklagelser om folkmord i arresteringsordern mot al-Bashir.

Arresteringsordern är den första som utfärdats av ICC mot en sittande statschef.

Inför beskedet varnade Sudans armé för konsekvenserna:

– De väpnade styrkorna kommer att handfast ta hand om vem som än samarbetar med den så kallade Internationella brottmålsdomstolen och använder den som bas för politisk utpressning och destabiliserande av säkerheten och stabiliteten i landet, sade armétalesmannen Osman al-Aghbash enligt AFP.

I tisdags meddelade al-Bashir själv att ICC kunde "äta upp" sitt beslut.

– Det kommer inte att vara värt bläcket det är skrivet med, sade presidenten då.

Hundratals demonstranter har redan samlats i de centrala delarna av Sudans huvudstad Khartum, rapporterar Reuters.

Strax före beskedet från Internationella brottmålsdomstolen (ICC) beordrade Sudans regering hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) att lämna det oroliga Darfur-området i Sudan, uppgav MSF på onsdagen.

I ett uttalande på sin webbplats skrev MSF att Sudans regering sagt sig inte kunna garantera MSF:s säkerhet med anledning av ICC:s agerande.

Enligt ICC:s chefsåklagare Luis Moreno Ocampo har "starka bevis" samlats in som knyter al-Bashir till inblandning i krigsbrott i Darfur.

– Vi har över 30 olika vittnen som kommer att redogöra för hur han styrde och kontrollerade allt, sade Moreno Ocampo i tisdags.

Spänningen var stark i Sudan på onsdagen inför ICC:s besked. Säkerheten har förstärkts utanför västerländska ambassader, på grund av farhågor om våldsamma demonstrationer.

Även i Darfur var läget spänt.

– Vårt folk på plats känner av spänningen: de sudanesiska säkerhetsstyrkorna har blivit mycket mer synliga i Darfur, sade en tjänsteman från Unamid, FN:s fredsbevarande styrka i området.

Skrivet av: