Kina redo för Taiwansamtal

Kina är redo för fredssamtal med Taiwan, säger premiärminister Wen Jiabao.


Kina är redo för fredssamtal med Taiwan, säger premiärminister Wen Jiabao i en rapport till Folkkongressen.

I sitt tal när kongressen öppnade på torsdagen beskrev Wen Kinas väntade ekonomi i år som stabil och växande.

– Kineserna hävdar överhöghet över Taiwan som sedan 1948 vägrat underordna sig kommunistregeringen och i stället ofta utmanat den. Men Peking är "berett att skapa villkor som gör slut på fientligheterna" som råder mellan Taiwan och fastlands-Kina, sade Wen.

Premiärministern sade, enligt ett förhandsmanuskript, till kongressens 3 000 delegater att han räknar med en stabil utveckling av Kinas ekonomi under 2009. Samtidigt varnade han för följderna av krisen i världsekonomin.

– Bruttonationalproduktens tillväxt (BNP) är beräknad till omkring åtta procent och inflationsmålet är fyra procent, sade Wen.

Kinas avser att hålla sin valuta yuan stabil "på ett lämpligt och balanserat sätt", sade han. Under större delen av 2008 låg den kinesiska valutan på 6,85 yuan mot en dollar.

Wen räknar samtidigt med ett rekordstort budgetunderskott på motsvarande 1,274 biljoner kronor. Tre fjärdedelar av underskottet beror på brist i själva budgeten och resten hänger ihop med obligationer som lokala myndigheter ger ut.

Det kinesiska underskottet motsvarar mindre än tre procent av BNP, sade Wen.

Mer om Kina och Taiwans relation nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!