Måndag 18 Okt
Stockholm

Hårdare Kinakrav på Hongkongs press

Kina skärpte på fredagen reglerna för journalister i självstyrande Hongkong.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kina skärpte på fredagen reglerna för journalister i de självstyrande regionerna Hongkong och Macao - samtidigt som ett år stundar med flera för Pekingregeringen känsliga påminnelser om dramatiska politiska händelser.

Enligt de nya bestämmelserna får reportrar från Hongkong och Macao resa till det övriga Kina för intervjuer enbart om de fått tillstånd på förhand. Vidare måste de informera myndigheterna om varje sådan resa.

På senare år har journalister från de båda regionerna, som återinförlivades med Kina 1997 respektive 1999, kunnat i stort sett fritt resa in i och ut ur resten av den kinesiska folkrepubliken. I jämförelse med Kina, där massmediekontrollen är hård, åtnjuter de båda regionerna också en omfattande pressfrihet.

Tam Chi-keung, ordförande i Hongkongs journalistförbund, kallar skärpningen "en återgång till forna metoder" och säger att den kommer att försvåra både för journalisterna att arbeta och för invånarna i Hongkong och Macao att få veta vad som händer i Kina.

I år är det bland annat 50 år sedan Dalai lama flydde från Tibet efter ett misslyckat tibetanskt revoltförsök mot den kinesiska övermakten. Och den 4 juni är det 20 år sedan Pekingregeringen satte in trupper mot obeväpnade demonstranter på och kring Himmelska fridens torg och krossade studentupproret.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela