Nordkorea hotar sydkoreanskt flyg

Nordkorea kan inte längre garantera säkerheten för sydkoreanska passagerarplan.


Nordkorea meddelade på torsdagen att landet inte längre kan garantera säkerheten för sydkoreanska passagerarplan som passerar över Japanska sjön. Orsaken sades vara en kommande militärövning som Sydkorea och USA ska genomföra gemensamt.

"Ingen vet vilka militära konflikter som kan utlösas av en dumdristig övning", hette det i ett uttalande från Nordkoreas regering publicerat av den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nordkorea "är därför tvingat att upplysa om att säkerheten inte kan garanteras för sydkoreanska passagerarplan som passerar vårt luftrum och områden i dess närhet över Japanska sjön".

Den årliga militärmanövern börjar på måndag och ska pågå i tolv dagar. Nordkorea har kallat den en krigsupptakt, något som helt tillbakavisas av Sydkorea och USA.

Relationerna mellan de koreanska staterna har blivit mer ansträngd den sista tiden, och Nordkorea har de senaste veckorna hotat attackera Sydkorea.

Nordkorea förbereder sig också för att skjuta upp en satellit. Bedömare i omvärlden befarar att det i själva verket kan handla om ett prov av en långdistansrobot som skulle kunna nå ända till USA.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!