Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Danmark ville stämma Israel

Nyheter | 13/01/2009 18:44

Expert: Man får aldrig skjuta på kliniker, även om det är krig.

I Danmark har en debatt blossat upp efter att några danska kliniker blivit jämnade med marken i Gaza. Enligt lag kan nämligen ett land ställa ett ersättningskrav på det land som bombat och förstört en sjukhusinrättning.

– Det är juridiskt okomplicerat, eftersom det är uppenbart att det strider mot krigets regler att skjuta mot en klinik, även om det finns soldater som gömmer sig bakom, säger Ole Espersen, professor i folkrätt.

Espersen påpekade att det i nuläget inte var aktuellt att betala fakturor, eftersom det är viktigare att pressa båda parterna att nå fram till ett nytt fredsavtal. Samtidigt sa han att Israel sedan kommer att vilja ersätta kostnaderna, inte minst för att hålla upp sitt goda rykte.

Men det höll inte Israels ambassadör i Danmark med om. Arthur Avnon tycker i stället att Danmark ska skicka räkningen till Hamas.

– Om det är någon som ska kompensera för något i det här kriget så är det Hamas. Det var de som startade kriget, säger Arthur enligt Berlingske.

Stämma Israel

Utvecklingsminister Ulla Tørnæs har satt igång en utredning angående de israeliska styrkornas ödeläggelser av danskstötta kliniker. Enligt henne vill man undersöka om möjligheten finns att stämma Israel.

– Ödeläggelsen är oacceptabel och det har vi utrikesministeriet gjort klart för den israeliska ambassaden, säger Tørnæs.

Men knappt en timme efter att Ulla Tørnæs flaggat om en möjlig räkning till Israel, gick statsminister Anders Fogh Rasmussen ut och satte ner foten.

– Jag kan utesluta att regeringen gör den typen av överväganden, säger Rasmussen till Berlingske.

Skrivet av: