Välregisserat val i Nordkorea

Den totalitärt styrda tillställningen följs med intresse. Det kan ha ge en vink i efterträdarfrågan.


Trots att söndagens så kallade parlamentsval i Nordkorea var en uppenbart totalitärt styrd tillställning, följs det med intresse av omvärlden eftersom "valet" kan ge en vink om vem som ska efterträda Kim Jong-il.

Långt mer än 90 procent av de röstberättigade nordkoreanerna gick till vallokalerna på söndagen, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA som samtidigt förkunnade att "alla väljare går till val för att befästa att folkets makt är bergfast".

Det nyvalda parlamentet kommer att ge den 67-årige Kim mandat att fortsätta militärt rusta upp det ekonomiskt utarmade landet, samt bana väg för en av hans tre söner att efterträda sin far.

Frågan om vem som ska ersätta Kim Jong-Il har varit ämne för diskussion i omvärlden sedan i augusti, då kommunistledaren sannolikt drabbades av ett slaganfall. Hittills har han i alla fall inte offentligt pekat ut sin efterträdare. Men enligt Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap, är det den yngste sonen, Kim Jong-un, som är det hetaste namnet.

Nyhetsbyrån citerar anonyma källor som säger att Kim Jong-un, som tros vara 26 år gammal och utbildad i Schweiz, är en av kandidaterna i söndagens val.

Enligt källorna är den äldste sonen ute ur bilden. Han betraktas allmänt inte ha särskilt bra koll på sin omvärld, och vistas mestadels utomlands. Mellanbrodern å sin sida anses sakna tillräcklig intelligens, ambition och hänsynslöshet för att klara jobbet.

Nordkoreanerna är skyldiga att rösta i allmänna val och när samtliga röster har räknats brukar valdeltagande landa på nästan 100 procent - samma utfall brukar det för övrigt också bli när det gäller stödet till de parlamentskandidater som utsetts av ledningen i Pyongyang.

På måndag väntas valresultatet offentliggöras.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!