Storbritannien ska "prioritera de smartaste invandrarna"

- 01/02/2012, 10:44 -
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.
1 av 7

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.
2 av 7

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

Leif R Jansson / SCANPIX

3 av 7

Matt Dunham/AP/Scanpix

Folkpartiets migrationspolitiska talesperson Ulf Nilsson.
4 av 7

Folkpartiets migrationspolitiska talesperson Ulf Nilsson.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

5 av 7

Steve Parsons/AP/Scanpix

Flyktingbloggens Kalle Larsson. Tidigare migrationspolitik talesperson för V.
6 av 7

Flyktingbloggens Kalle Larsson. Tidigare migrationspolitik talesperson för V.

Mats Andersson / SCANPIX /

Vänsterpartiets Christina Höj Larsen.
7 av 7

Vänsterpartiets Christina Höj Larsen.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Den brittiske migrationsministern Damian Green säger att man kommer att lämna företräde åt de "smartaste och bästa" invandrarna.– Risken är uppenbar att vi går samma utveckling till mötes i Sverige, säger Flyktingbloggens Kalle Larsson.

I veckan uttalade sig migrationsminister Damian Green om den brittiska regeringens nya kontroversiella "selektiva migrationspolitik". Den nya politiken går ut på att "färre men bättre" invandrare kommer att tillåtas bosätta sig i Storbritannien.

Detta är tänkt att att gynna investerare, entreprenörer och framstående musiker, artister eller idrottare. De som saknar utbildning eller inte på förhand bedöms innebära ett säkert tillskott till den ekonomiska tillväxten kommer granskas betydligt hårdare.

Utvecklingen i Storbritannien upprör Vänsterpartiets riksdagsledamot Christina Höj Larsen och Flyktingbloggens Kalle Larsson, tidigare migrationspolitisk talesperson för samma parti. De menar att förslaget är djupt oroande och inte värnar mänskliga rättigheter.

– Att ge skydd åt människor som flytt krig, förföljelse och tortyr får aldrig villkoras med lönsamhet. Och risken är uppenbar att vi går samma utveckling till mötes i Sverige, säger Kalle Larsson till Nyheter24.

Han anser att arbetskraftsinvandring är bra så länge det sker med garantier om lika lön och villkor på arbetsmarknaden. Men ett grundkrav är, enligt Larsson, att det inte får ske på bekostnad av människor som behöver skydd.

– Men den risken är överhängande när regeringen och miljöpartiet prioriterar arbetskraftsinvandring före att göra något åt den omänskliga flyktingpolitik Sverige idag har, säger Larsson.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm är även hon kritisk till utvecklingen i England, men menar till skillnad mot Kalle Larsson, att Sverige går i motsatt riktning.

– Sverige är på väg mot en öppnare och mer medmänsklig migrationspolitik, inte minst tack vare MP:s och regeringens nya reformer. Det är positivt att Sverige väljer den vägen och står upp för mänskliga rättigheter.

Maria Ferm får medhåll från Folkpartiets migrationspolitiska talesperson Ulf Nilsson. Han tillägger dock att det borde göras mer för att stimulera "särskilt kvalificerad arbetskraft" att komma till Sverige.

Vänterpartiets Christina Höj Larsen är djupt kritisk till Miljöpartiets överenskommelse med regeringen och särskilt delen som handlar om vård "för vissa grupper". Enligt Höj Larsen strider överenskommelsen mot de mänskliga rättigheterna.

– De har ingått i den här överenskommelsen och diskuterar "utökad rätt för vissa grupper". Det är som att säga att det är okej att tortera folk litegrann. Det är absoluta rättigheter som gäller, folk kan inte ha lite rätt till sin rättighet.

Hos Sverigedemokraterna tas utvecklingen i England emot med öppna armar. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth säger att det kommer att gynna Storbritannien. Särskilt om det leder till kraftigt minskad invandring.

– Då kommer det medföra enorma fördelar för det brittiska samhället på alla områden, även om de tyvärr lyckats förstöra mycket av sitt samhälle redan med oansvarig invandringspolitik, säger han till Nyheter24.