Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.
1 av 7
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.
2 av 7
Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
3 av 7
- Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Folkpartiets migrationspolitiska talesperson Ulf Nilsson.
4 av 7
Folkpartiets migrationspolitiska talesperson Ulf Nilsson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
5 av 7
- Foto: Steve Parsons/AP/Scanpix
Flyktingbloggens Kalle Larsson. Tidigare migrationspolitik talesperson för V.
6 av 7
Flyktingbloggens Kalle Larsson. Tidigare migrationspolitik talesperson för V. - Foto: Mats Andersson / SCANPIX /
Vänsterpartiets Christina Höj Larsen.
7 av 7
Vänsterpartiets Christina Höj Larsen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Storbritannien ska "prioritera de smartaste invandrarna"

Den brittiske migrationsministern Damian Green säger att man kommer att lämna företräde åt de "smartaste och bästa" invandrarna.– Risken är uppenbar att vi går samma utveckling till mötes i Sverige, säger Flyktingbloggens Kalle Larsson.


Situationen i Storbritannien

Statsvetaren Peo Hansen, vars forskning fokuserar på det Europeiska integrationsprojektets utveckling, förklarar situationen i Storbritannien:

– Det vi ser i England är ett direkt resultat av det konservativa partiet drev frågan väldigt hårt under valkampanjen. Man lovade att man skulle minska på den utomeuropeiska invandringen.

– Det har blivit en stor debatt om det här i England och brittiska arbetsgivare har varit väldigt emot det här och tycker istället att man ska ta in fler invandrare eftersom behovet av arbetskraft är stort.

– Problemet är komplext. Det råder hög arbetslöshet men också ett så kallat demografiskt underskott där folk i arbetsför ålder minskar och antalet äldre ökar dramatiskt. Det första talar för mindre invandring och det senare för större invandring. Regeringen och högerextremister har behandlat den här frågan aggressivt och skyller problemen på invandrare.

– Att Sverige skulle göra något liknande verkar smått otroligt nu. Då skulle man få göra om hela arbetskraftspolitiken och den är man väldigt stolt över. Men man vet aldrig vad som händer.

I veckan uttalade sig migrationsminister Damian Green om den brittiska regeringens nya kontroversiella "selektiva migrationspolitik". Den nya politiken går ut på att "färre men bättre" invandrare kommer att tillåtas bosätta sig i Storbritannien.

Detta är tänkt att att gynna investerare, entreprenörer och framstående musiker, artister eller idrottare. De som saknar utbildning eller inte på förhand bedöms innebära ett säkert tillskott till den ekonomiska tillväxten kommer granskas betydligt hårdare.

Utvecklingen i Storbritannien upprör Vänsterpartiets riksdagsledamot Christina Höj Larsen och Flyktingbloggens Kalle Larsson, tidigare migrationspolitisk talesperson för samma parti. De menar att förslaget är djupt oroande och inte värnar mänskliga rättigheter.

– Att ge skydd åt människor som flytt krig, förföljelse och tortyr får aldrig villkoras med lönsamhet. Och risken är uppenbar att vi går samma utveckling till mötes i Sverige, säger Kalle Larsson till Nyheter24.

Han anser att arbetskraftsinvandring är bra så länge det sker med garantier om lika lön och villkor på arbetsmarknaden. Men ett grundkrav är, enligt Larsson, att det inte får ske på bekostnad av människor som behöver skydd.

– Men den risken är överhängande när regeringen och miljöpartiet prioriterar arbetskraftsinvandring före att göra något åt den omänskliga flyktingpolitik Sverige idag har, säger Larsson.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm är även hon kritisk till utvecklingen i England, men menar till skillnad mot Kalle Larsson, att Sverige går i motsatt riktning.

– Sverige är på väg mot en öppnare och mer medmänsklig migrationspolitik, inte minst tack vare MP:s och regeringens nya reformer. Det är positivt att Sverige väljer den vägen och står upp för mänskliga rättigheter.

Maria Ferm får medhåll från Folkpartiets migrationspolitiska talesperson Ulf Nilsson. Han tillägger dock att det borde göras mer för att stimulera "särskilt kvalificerad arbetskraft" att komma till Sverige.

Vänterpartiets Christina Höj Larsen är djupt kritisk till Miljöpartiets överenskommelse med regeringen och särskilt delen som handlar om vård "för vissa grupper". Enligt Höj Larsen strider överenskommelsen mot de mänskliga rättigheterna.

– De har ingått i den här överenskommelsen och diskuterar "utökad rätt för vissa grupper". Det är som att säga att det är okej att tortera folk litegrann. Det är absoluta rättigheter som gäller, folk kan inte ha lite rätt till sin rättighet.

Hos Sverigedemokraterna tas utvecklingen i England emot med öppna armar. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth säger att det kommer att gynna Storbritannien. Särskilt om det leder till kraftigt minskad invandring.

– Då kommer det medföra enorma fördelar för det brittiska samhället på alla områden, även om de tyvärr lyckats förstöra mycket av sitt samhälle redan med oansvarig invandringspolitik, säger han till Nyheter24.

/
/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.