Jaktkonflikt i Afrika

Om jakten inte regleras kommer arter att utrotas. Samtidigt utgör köttet en viktig del människors kost.


Inom 50 år kommer flera djurarter i Afrika vara utrotade om jakten inte regleras på något sätt, rapporterar BBC. Men samtidigt vore det förödande för människor i området om jakten förbjöds, säger forskare.

Jakten måste bli legaliserad, reglerad och kontrollerad, enligt en rapport från internationella skogsbrukscentret. Annars kommer vissa större djurarter, såsom elefanter och gorillor, vara utrotade inom 50 år.

–Om man fortsätter att jaga på samma nivå som nu kommer tillgången på kött att minska dramatiskt i centrala Afrika. En stor del däggdjur kommer även att bli utrotade inom 50 år, säger Robert Nasi som varit med att ta fram rapporten.

Samtidigt utgör köttet en viktig del av flera afrikaners kost. I vissa områden utgör köttet 80 procent av proteinet och fettet i dieten. Men forskare tror att mer än en miljon ton kreatur dödas i vildmarken årligen.

Forskningsrapporten poängterar dock att det är viktigt att göra en skillnad på de som jagar för sin överlevnad och de som jagar för eget vinstintresse.

Skrivet av:

Senaste nytt

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

2 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

3 timmar sedan
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

3 timmar sedan
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.