Torsdag 1 Dec
Stockholm

Jaktkonflikt i Afrika

Om jakten inte regleras kommer arter att utrotas. Samtidigt utgör köttet en viktig del människors kost.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Inom 50 år kommer flera djurarter i Afrika vara utrotade om jakten inte regleras på något sätt, rapporterar BBC. Men samtidigt vore det förödande för människor i området om jakten förbjöds, säger forskare.

Jakten måste bli legaliserad, reglerad och kontrollerad, enligt en rapport från internationella skogsbrukscentret. Annars kommer vissa större djurarter, såsom elefanter och gorillor, vara utrotade inom 50 år.

–Om man fortsätter att jaga på samma nivå som nu kommer tillgången på kött att minska dramatiskt i centrala Afrika. En stor del däggdjur kommer även att bli utrotade inom 50 år, säger Robert Nasi som varit med att ta fram rapporten.

Samtidigt utgör köttet en viktig del av flera afrikaners kost. I vissa områden utgör köttet 80 procent av proteinet och fettet i dieten. Men forskare tror att mer än en miljon ton kreatur dödas i vildmarken årligen.

Forskningsrapporten poängterar dock att det är viktigt att göra en skillnad på de som jagar för sin överlevnad och de som jagar för eget vinstintresse.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.