Flera saknas efter norskt lerskred

"En del hus ligger flytande i vattnet, andra har begravts helt."


NORGE. Flera människor saknas sedan omkring tio hus och stugor har dragits med i ett skred vid Gullholmstranda i Namsos i Norge. Några av husen har rasat ner i vattnet, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Ytterligare hus ska ha skadats av raset, som skedde i ett område där det pågår vägarbeten, skriver tidningen Namdalsavisa på nätet.

– Vi fick larmet klockan 11.55. Flera hus har dragits med i raset, uppger räddningsledaren Nils-Ole Sunde för NTB.

En räddningshelikopter uppges ha räddat flera människor från ett hus, men fler saknas, bland dem en grävmaskinist.

Norska radion NRK beskriver situationen som mycket dramatisk.

– En del hus ligger flytande i vattnet, andra har begravts helt, uppgav en radioreporter.

Ett stort uppbåd av räddningspersonal finns på plats. Dessutom finns det dykare i vattnet.

– Jag ser människor som ropar på hjälp i ett av husen, fortsatte reportern.

15-årige Espen Andersen befann sig i ett av grannhusen och såg hur husen och stugorna sveptes med av raset.

– Jag kände hur huset började skaka. Det är jag van vid eftersom vi vet att de spränger för vägbygget. Men när jag tittade ut genom fönstret såg jag hur raset drog med sig allt på 200 till 300 meters bredd, hus, stugor och två bilar, berättar han för NTB.

Raset föregicks av sprängningsarbetet i samband med ett vägbygge.

– Vi arbetar nu med att få överblick över om det är fler som hamnat i raset och med att hjälpa dem som sitter fast i husen, sade Anita Stavran vid den lokala polisen till radion.

Enligt lokaltidningen Namdalsavisa är raset omkring 300 meter brett. Geologen Kjell Karsrud säger till radion att lerskredet måste betecknas som stort.

Sjukhuset i Namsos har försatts i katastrofberedskap. Det innebär att sjukhuset har beredskap för att ta emot fler skadade än normalt.

Men vid 14-tiden meddelade polisen att ingen såvitt är känt har skadats i raset.

– Folk i husen verkar befinna sig förhållandevis väl, uppgav en polistalesman.

Men arbetet med att undsätta dem som inte kan komma ut ur sina hus och stugor fortsatte. Ytterligare räddningshelikoptrar uppgavs vara på väg till rasplatsen och mindre båtar har sänts ut i vattnet för att undersöka husen i vattnet för att säkerställa att det inte finns kvar människor i dem.

Ler- och jordskred är ganska vanliga i Norge och kritik har riktats mot myndigheter och byggföretag sedan flera ras förekommit i nybyggnadsområden.

Det mest omtalade raset på senare år ägde rum i Ålesund för knappt ett år sedan. Fem personer omkom när en bergsluttning bakom ett sexvåningshus rasade och drog med sig byggnaden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.